نگاهی به سئو: عوامل کندی سایت های وردپرسی

11 اردیبهشت 1398
درسنامه درس 12 از سری نگاهی به سئو
علت کندی سایت های وردپرسی

با سلام خدمت شما عزیزان و همراهان گرامی روکسو، در این قسمت می خواهیم در مورد عوامل کاهش دهنده ی سرعت در وردپرس صحبت کنیم.

چه چیزی سرعت وب سایت وردپرسی شما را کم می کند؟

اگر از قسمت قبل به یاد داشته باشید به شما وب سایتی را معرفی کردیم که در آن می توانید از عملکرد وب سایت خود در زمینه ی سرعت با خبر شوید (isitwp.com). پس از بررسی سایتتان توسط این وب سایت گزارشی به صورت مختصر به شما ارائه می شود که شامل پیشنهاداتی برای بالا بردن سرعت سایتتان است. اگر شما از برنامه نویسان مبتدی هستید ممکن است متوجه این پیشنهادات نشوید چرا که دارای کلمات تخصصی هستند به همین دلیل به صورت ساده و فارق از توضیحات وب سایت مذکور عوامل کاهش سرعت وب سایتتان را بررسی می کنیم:

هاست یا سرور شما (Web Hosting)

خدمات میزبانی یا هاستینگ شما می تواند به شدت در سرعت بارگذاری سایت شما تاثیر داشته باشد. در واقع می توان گفت سرور شما اولین و مهم ترین قسمت در سرعت بارگذاری سایتتان می‌باشد. این تاثیر می تواند از جهت های مختلفی باشد که مهم ترینشان عبارت اند از:

  • قدرت سرور: این قسمت معمولا به بودجه ی شما مربوط است. به قول خودمان «هر چقدر پول بدهید همانقدر آش می خورید!» بنابراین اگر بتوانید بودجه ی خوبی برای سایتتان جور کنید می توانید از این بابت راحت و آسوده باشید. البته نکته ای که نباید فراموش کنید این است که به اندازه ی نیازتان منابع بگیرید! اگر وب سایت شما تازه کار است و کاربران زیادی را به سمت خود نمی کشد نیازی نیست از سرورهای بسیار قدرتمند استفاده کنید چرا که فقط پول خود را هدر داده اید. تصور کنید 300 میلی لیتر چای دارید؛ اگر آن را با قاشق بخورید خیلی طول می کِشد (سرور ضعیف)، اگر آن را از شیر تانکر! بنوشید برای خودتان اضافه کاری درست کرده اید (سروری که زیادی قدرتمند است) ولی اگر آن را با لیوان بنوشید بهترین استفاده را از منابع خود کرده اید (سرور متناسب)!
  • تنظیمات سرور: اگر بهترین سرور را بگیرید اما در زمینه های دیگر مانند تنظیمات سرور (configuration) یا در سورس کد ضعیف عمل کنید تقریبا کار به جایی نخواهید برد. قسمتی از تنظیمات سرور مربوط به مدیران و مهندسان دیتا سنتر (شرکت ارائه دهنده ی هاستینگ) است و شما نمی توانید در آن دخالتی داشته باشد اما قسمتی از آن مربوط به شما است و باید وظیفه تان را در این زمینه انجام دهید.

احتمالا از خودتان بپرسید چطور سرور را به شکل صحیح تنظیم کنم؟ در اینجا آن قسمتی از کار که به شما مربوط است مد نظر ما است و البته مسئله ی پیچیده ای است که می تواند خودش به اندازه ی یک دوره ی کامل وقت بگیرد. به همین خاطر نمی توانیم به طور کامل به مسائل مربوط به آن بپردازیم اما نمونه ای را ذکر می کنیم؛ مدیریت فایل htaccess.

htaccess. در واقع مخفف “hypertext access” یا دسترسی فرامتنی است. این فایل، فایل کوچک اما بسیار مهمی است که وظیفه ی آن اعمال تنظیمات و پیکربندی های مختلف روی سرور شما است. از جمله ی تنظیمات و قابلیت های این فایل می توان به redirect ها (به طور مثال انتقال کاربر از پروتکل HTTP به HTTPS به صورت خودکار)، فعال کردنِ فشرده سازی ها، rewriting URL ها، کش کردن محتوا (caching) و غیره نام برد.

اما یکی از کارهای مفیدی که می توان با آن انجام داد حفاظت از فایل wp-config.php است. همانطور که می دانید این فایل شامل اطلاعات بسیار مهم پایگاه داده و وب سایت شما است. با قرار دادن کد زیر در فایل htaccess. میتواند از این فایل محافظت کنید:

<files wp-config.php>
order allow,deny
deny from all
</files>

برای اطلاعات بیشتر به مقاله ی زیر مراجعه کنید:

۱۲ ترفند مفید Htaccess. برای وردپرس

پیکربندی وردپرس (WordPress Configuration)

تنظیمات پیکربندی در وردپرس بسیار زیاد هستند و در این مقاله نمی گنجند. آن ها شامل تعیین ping list و ... می شوند اما اصلی ترین آن ها ارائه ی محتوای کش شده است که می توانید آن را از طریق مختلف انجام دهید. به طور مثال می توانید از پلاگین های این زمینه استفاده کنید.

صفحات وردپرس پویا هستند بدین معنی که هر بار کاربری از سایت شما بازدید می کند صفحات برایش ساخته می شوند. برای اینکه این صفحات ساخته شوند وردپرس باید به اطلاعاتی دست پیدا کند و ببیند قرار است چه صفحه ای ساخته شود سپس اطلاعات لازم را جمع آوری کند و کنار هم قرار دهد تا صفحه ساخته شود. مشخص است که چنین پروسه ای اصلا بهینه نیست و در پشت پرده نیز دارای مراحل متعددی می باشد بنابراین (اگر افراد زیادی در آن واحد از سایت شما بازدید کنند) می تواند سرعت وب سایت شما را به طرز چشمگیری کاهش دهد.

به همین دلیل پیشنهاد می شود از پلاگین های caching استفاده کنید. کار این نوع پلاگین ها به این شکل است که از صفحات وب سایت شما یک نسخه می سازند و سپس به جای آنکه این صفحات برای هر کاربر جداگانه ساخته شود، همان نسخه ی از قبل آماده شده تحویل تمام کاربران داده می شود. دو مورد از بهترین پلاگین ها در این زمینه WP Rocket (پلاگین پولی) و  WP Super Cache (پلاگین رایگان) هستند.

البته اگر از سرویس های میزبانی مخصوص سایت های وردپرسی استفاده می کنید می توانید در تنظیمات هاست و وردپرس خود به دنبال پلتفرم هایی مانند SiteGround و Bluehost باشید که قابلیت caching را برایتان فراهم می کنند.

سایز صفحات

شما باید مراقب سایز صفحاتتان (مخصوصا در سایت های وردپرسی) باشید چرا که وردپرس به خودی خود سنگین است و اگر به طور مثال تصاویرتان را بهینه نکنید (فشرده سازی تصاویر) و از عناصر سنگین استفاده کنید، سرعت بارگذاری صفحاتتان به شدت کاهش می یابد.

پلاگین های غیر مناسب

همانطور که می دانید هر کسی می تواند پلاگین بنویسد و اگر از پلاگین های غیر استانداردی استفاده کنید که به شکل بدی کدنویسی شده باشند، ممکن است سرعت بارگذاری صفحات شما کاهش پیدا کند.

اسکریپت های خارجی

هر نوع اسکریپت خارجی مانند font loader ها و تبلیغات و غیره می توانند صفحات شما را تحت تاثیر قرار دهند.

امیدوارم این قسمت مورد پسند شما واقع شده باشد و بتواند به شما در مدیریت سایتتان کمک کند.

تمام فصل‌های سری ترتیبی که روکسو برای مطالعه‌ی دروس سری نگاهی به سئو توصیه می‌کند:
نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.