همانطور که در جلسه قبل توضیح دادم، این جلسه به event ها اختصاص دارد. احتمالا شما هم حدس می زنید که کار با event ها در فریم ورک Vue با جاوا اسکریپت ساده تفاوت دارد و حدستان نیز درست است اما یادتان باشد که Vue فقط یک فریم ورک جاوا اسکریپتی است بنابراین پایه کار دقیقا یکی خواهد بود. برای شروع این جلسه به یک پروژه ساده نیاز داریم. کدهای قسمت HTML من به شکل زیر هستند:
<script src="https://unpkg.com/vue/dist/vue.js"></script> <div id="app"> <button>Click me</button> <p>{{ counter }}</p> </div>
کدهای جاوا اسکریپت را نیز در کد زیر مشاهده می کنید:
new Vue({ el: '#app', data: { counter: 0 } })
در Data من یک خصوصیت counter وجود دارد که به طور پیش فرض روی صفر تنظیم شده است. این counter درون یک تگ <p> و در کدهای HTML من render می شود. هدف ما در این جلسه این است که یک event listener را به دکمه ساده HTML (که در کدهای بالا می بینید) متصل کنیم تا با هر بار کلیک روی این دکمه، به تعداد counter اضافه شود.
در جلسات اول این دوره آموزشی با directive ای به نام v-on آشنا شدید و به شما گفتم که این directive یک event listener است که برای دریافت داده از یک عنصر استفاده می شود. بر اساس این تعریف می توانید v-on را تقریبا برعکس v-bind تصور کنید؛ در v-bind داده ای را به عنصر مورد نظر می چسباندیم و در v-on داده ها را از عنصر دریافت می کنیم. آرگومانی که به این directive پاس داده می شود طبیعتا یک event است بنابراین برای شروع می گوییم:
<div id="app"> <button v-on:click="increase">Click me</button> <p>{{ counter }}</p> </div>
من از event کلیک کردن کاربر استفاده کرده ام و به Vue گفته ام اگر روی این دکمه کلیک شد، increase را (نام یک تابع) اجرا کن. حالا باید increase را برای پروژه خودمان تعریف کنیم بنابراین در کدهای جاوا اسکریپت می گوییم:
new Vue({ el: '#app', data: { counter: 0 }, methods: { increase: function () { this.counter++; } } })
تابع increase بسیار ساده است و فقط یک واحد به counter ما اضافه می کند. حالا اگر کدها را در مرورگر اجرا کنید و روی دکمه Click Me کلیک نمایید با هر کلیک یک واحد به counter ما اضافه می شود. امیدوارم این مثال، درک خوبی از نحوه کار listener ها به شما داده باشد.
تا این قسمت مسئله خاصی نداشتیم اما بیایید کمی کدها را پیچیده تر کنیم. به طور مثال همه می دانیم که هر event یک شیء event دارد که به صورت خودکار توسط جاوا اسکریپت ساخته می شود. یکی از خصوصیات موجود در این شیء مختصات کلیک کاربر یا اتفاق افتادن event هستند. من در قالب یک مثال این موضوع را به شما نشان خواهم داد. کدهای HTML خود را به شکل زیر تغییر بدهید:
<div id="app"> <button v-on:click="increase">Click me</button> <p>{{ counter }}</p> <p>Coordinates: {{ x }} / {{ y }}</p> </div>
و کدهای جاوا اسکریپت نیز بدین شکل تغییر می کنند:
new Vue({ el: '#app', data: { counter: 0, x: 0, y: 0 }, methods: { increase: function () { this.counter++; } } })
من می خواهم کاری کنم که هنگام hover کردن روی پاراگراف بالا (hover کردن حرکت دادن موس روی یک عنصر بدون کلیک کردن است) مختصات موس خودم به صورت محور های x و y نمایش بدهم. بر این اساس باید یک event listener داشته باشیم که روی پاراگراف ما تنظیم شده باشد و رویدادِ mousemove را در نظر بگیرد:
<div id="app"> <button v-on:click="increase">Click me</button> <p>{{ counter }}</p> <p v-on:mousemove="updateCoordinates">Coordinates: {{ x }} / {{ y }}</p> </div>
این کد با حرکت موس روی پاراگراف مورد نظر، متدی به نام updateCoordinates را اجرا می کند. البته این متد هنوز تعریف نشده است بنابراین:
new Vue({ el: '#app', data: { counter: 0, x: 0, y: 0 }, methods: { increase: function () { this.counter++; }, updateCoordinates: function (event) { this.x = event.clientX; this.y = event.clientY; } } })
باز هم می گویم که شیء event توسط خود جاوا اسکریپت ساخته شده و به صورت خودکار به تابع ما پاس داده می شود (ربطی به Vue ندارد و در جاوا اسکریپت ساده هم همین است). خصوصیات client و client هم از خصوصیات پیش فرض شیء Event در زبان جاوا اسکریپت هستند و موقعیت موس کاربر را مشخص می کنند. بنابراین کار این تابع تغییر x و y در هنگام حرکت موس روی <p> است. اگر این کد را در مرورگر اجرا کنید و موس خود را روی <p> ببرید، مقادیر x و y دائما به روز رسانی می شوند.
مسئله بعدی پاس دادن آرگومان های خودمان است. به طور مثال اگر به جای افزایش یک واحدی برای counter بخواهیم تعداد افزایش را از خودمان تعیین کنیم چطور؟ برای انجام این کار به راحتی می گوییم:
<button v-on:click="increase(2)">Click me</button>
یعنی عدد 2 را به عنوان یک آرگومان به این تابع پاس داده ایم. بر همین اساس کدهای جاوا اسکریپت خود را نیز تغییر می دهیم تا از آرگومان پاس داده شده استفاده کنیم:
methods: { increase: function (step) { this.counter += step; }, updateCoordinates: function (event) { this.x = event.clientX; this.y = event.clientY; } }
به همین راحتی نامی برای آرگومان خود انتخاب می کنیم (من Step را انتخاب کرده ام) و counter را به تعداد آن افزایش می دهیم. تا اینجا مشکلی نیست اما اگر بخواهیم شیء event را به همراه آرگومان خودمان دریافت کنیم چه کار باید کرد؟
Vue برای این مسئله راه حلی دارد. شیء Event در فریم ورک Vue با دستور خاصی به نام event$ در دسترس است بنابراین می توان گفت:
<button v-on:click="increase(2, $event)">Click me</button>
این نام عینا باید به همین شکل نوشته شود (رزرو شده است). حالا می توانیم آن را در کدهای جاوا اسکریپت خود دریافت کنیم:
increase: function (step, event) { this.counter += step; }
البته این یک مثال است تا شما را با نحوه کار آشنا کند در غیر این صورت دریافت یک آرگومان، زمانی که کاری با آن نداریم، روش استاندارد کدنویسی نمی باشد.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.