مقدمه‌ای بر دوره و انواع استانداردها

26 فروردین 1399
wordpress-theme-design-standards-01

مقدمه

یکی از مشکلات عمده برنامه نویسان ایرانی ای که می خواهند در سطح بین المللی کدنویسی کنند یا برنامه نویسانی که می خواهند قالب ها و افزونه های خود را در مارکت های جهانی به فروش برسانند، عدم آگاهی از استانداردهای کدنویسی است. در حقیقت این برنامه نویسان محصول خود را بدون خطا و به درستی می سازند اما زمانی که می خواهند قالب یا افزونه ی خود را در بستر وردپرس یا مارکت های خارجی به فروش برسانند، با مشکل رد شدن محصولشان از طرف کارشناسان مارکت رو به رو می شوند.

این مشکلات به خاطر عدم رعایت خوانایی و عدم رعایت استانداردهای کدنویسی به وجود می آید و گاهی به آن Soft Reject یا Hard Reject گفته می شود.

این سری آموزشی در رابطه با اصول طراحی قالب وردپرس و استانداردهای توسعه ی تم، پوسته یا قالب های وردپرس است. در این دوره ما با استانداردهای خود کمپانی وردپرس پیش می رویم و آن ها را بررسی خواهیم کرد. همچنین در این دوره آموزشی توصیه هایی برای افرادی که می خواهند به فروش قالب وردپرس در مارکت های خارجی بپردازند نیز خواهیم داشت.

مخاطبان و پیش نیازهای دوره

این دوره می تواند برای افراد مبتدی و تازه وارد در وردپرس و برنامه نویسی نیز مناسب باشد، اما به هر حال پیش نیازهای زیر را برای این دوره پیشنهاد می کنیم.

پیش نیاز این دوره داشتن دانش اولیه و ابتدایی در خصوص زبان های برنامه نویسی html و css و php و JavaScript و داشتن تجربه کافی در کار با وردپرس است. همچنین در این دوره ما فرض می کنیم شما «آموزش مقدماتی ساخت قالب وردپرسی» را مطالعه کرده اید.

برنامه نویسان و وردپرس کاران ایرانی که می خواهند وارد دنیای طراحی قالب وردپرس شوند، مخاطبان این دوره آموزشی خواهند بود.

چرا پوسته های وردپرس؟

پوسته ها یا قالب های وردپرس، از مجموعه ای از فایل ها تشکیل شده اند. این فایل ها به کمک یکدیگر، دیزاین و کاربرد هر قالب را در سایت وردپرسی مشخص می کنند. به همین خاطر، هر قالب ممکن هست که با دیگری متفاوت باشد. هر قالب نیز ممکن است به صاحب سایت امکانات متفاوتی را برای نمای سایت و کاربرد آن، ارائه دهد.

ساخت یک قالب وردپرسی به دلایل مختلفی انجام می شود. ممکن است که آن را برای سایت خود بسازید یا این که یک قالب را به سفارش یک مشتری دیگر طراحی کنید و یا بخواهید آن را در جایی به فروش برسانید. اما به طور کلی چه دلایل دیگری می تواند باعث ساخت یک قالب وردپرس شود؟

  • برای ایجاد یک ظاهر منحصر به فرد برای وب سایت خود
  • برای استفاده از مزایای مربوط به قالب ها، تگ ها و چرخه های وردپرس در کدنویسی (تا بدین وسیله خروجی متفاوت تری از وب سایت وردپرسی خود بگیرید)
  • بخاطر ایجاد یا تغییر در برگه های خاصی مثل برگه ی دسته بندی ها، برگه نتایج جست و جو، سینگل پیج مربوط به نمایش پست ها و...
  • برای ممکن ساختن تغییر ظاهر سایت توسط کاربر. مثلا کاربر بتواند رنگ پس زمینه سایت را از سفید روشن (حالت روز) به سیاه (که تیره تر و برای مطالعه مناسب تر است) تغییر دهد.

یک پوسته، تم یا قالب وردپرسی برای سایت مزایا و فایده هایی نیز دارد:

  • یک قالب، نما و باطن سایت را از هم جدا می کند. یعنی مثلا زمانی که بخواهیم سایت را بروزرسانی کنیم، تغییرات چشمگیری در نمایش سایت ایجاد نخواهد شد. چرا که بیشتر نمای سایت را قالب آن کنترل می کند.
  • قالب وردپرسی امکان سفارشی سازی خود را برای ادمین فذاهم می سازد.
  • و در نهایت یک قالب وردپرسی شرایطی را فراهم می کند تا یک ادمین بدون دانش html و css و php ، اقدام به ساخت یک وب سایت زیبا کند.

مهم ترین سوال: چرا باید قالب وردپرسی مخصوص خود را بسازید؟

  • این کار یک فرصت مناسب برای یادگیری پروژه محور html و css و php است.
  • یا اگر این زبان ها را می دانید، ساخت یک قالب وردپرسی فرصتی است تا به این وسیله مهارت خود را در کدنویسی افزایش دهید.
  • این کار بسیار جذاب و جالب است (اکثر اوقات!)
  • ساخت و اشتراک گذاری یک قالب و دیدن این امر که افراد دیگری در جامعه ی وردپرس از قالب شما برای سایتشان بهره می برند، حس خوبی در شما ایجاد خواهد کرد.

اصول طراحی قالب وردپرس

برای اینکه قالب یا پوسته ی وردپرسی شما مورد قبول واقع شود این قالب باید با استانداردهای زیر کدنویسی شود:

  • کدنویسی درست و بدون ارور: در زبان های برنامه نویسی مورد استفاده (html ،css ،php و javascript)، ساختار صحیح در مجموعه ی کدهای یک فایل و نداشتن ارور و خطا در کدها.
  • پیروی از دستورالعمل های  دیزاین و طراحی قالب وردپرس: منظور این است که قالب شما با هسته ی وردپرس در ارتباط باشد. یعنی مثلا منوی قالب وردپرسی خود را به هسته ی وردپرس وصل کرده باشید و زمانی که کسی بخواهد منوی سایت خود را تغییر دهد، بتواند آن را از داخل داشبورد وردپرس تغییر دهد و دیگر نیازی به کدنویسی نداشته باشد. پس وقتی می گوییم قالب شما باید از دستورلعمل های طراحی سایت وردپرسی پیروی کند، منظور همان «داشتن یک سری قسمت ها» در قالب وردپرسی و «هماهنگی آن قسمت ها» با هسته ی وردپرس است. هدر، فوتر، منوها، فهرست ها، دسته بندی ها، تگ ها، رنگ بندی ها، نوشته ها و پست ها، دیدگاه ها و غیره باید در قالب وردپرسی شما: 1- وجود داشته باشند و 2- از داشبورد وردپرس قابل ویرایش باشند.

استانداردهای کدنویسی در وردپرس

هدف از ارائه ی استانداردهای کدنویسی برای وردپرس ایجاد یک پایه و اساس برای جنبه های مختلف پروژه های «متن باز» یا open source وردپرس است. پروژه های متن باز مثل هسته ی وردپرس (core)، افزونه ها (plugin) و قالب ها (theme).

استانداردهای تعریف شده توسط کمپانی وردپرس بر اساس تجربه ی حرفه ای ترین برنامه نویسان تهیه و تجمیع شده است.

چرا وردپرس استانداردهایی برای کدنویسی در نظر گرفته است؟

استانداردهای کدنویسی باعث می شوند که تا حد امکان از خطاها و ارورهای معمول جلوگیری شود، خوانایی کد را افزایش می دهد و باعث می شود که ویرایش آن ساده تر شود.

پیروی از این استانداردها باعث می شود که هر کسی بتواند کد شما را بفهمد و آن را ویرایش کند. بنابراین اگر می خواهید که در توسعه ی وردپرس، به هر شکل ممکن (طراحی قالب، افزونه و ...) همکاری داشته باشید، باید با این استانداردها آشنا شوید.

استانداردهای زبان های برنامه نویسی مختلف

وردپرس برای استانداردهای زبان های برنامه نویسی خود پنج مجموعه متفاوت قرار داده است که شامل موارد زیر می شوند:

  • استانداردهای کدنویسی سی اس اس (CSS Coding Standards)
  • استانداردهای کدنویسی اچ تی ام ال (HTML Coding Standards)
  • استانداردهای کدنویسی جاوا اسکریپت (JavaScript Coding Standards)
  • استانداردهای کدنویسی پی اچ پی (PHP Coding Standards)
  • استانداردهای دسترسی پذیری (Accessibility Standards)

در ادامه، جزئیات مربوط به موارد بالا و اصول طراحی قالب وردپرس را یک به یک بررسی می کنیم. بعد از بررسی هر یک، به سراغ ادامه ی آموزش خواهیم رفت. با ما در قسمت های بعدی همراه باشید.


منبع: سایت WordPress

تمام فصل‌های سری ترتیبی که روکسو برای مطالعه‌ی دروس سری آموزش تخصصی استانداردهای طراحی قالب وردپرس توصیه می‌کند:
نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما (1 دیدگاه)

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

شبنم
22 مهر 1399
خیلی سایت خوبی دارید ، ممنون از این همه اطلاعات و سازماندهی خوب مطالب که باعث سرعت گرفتن یادگیری ما میشه

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

آریا فارسی
26 مهر 1399
ممنون از شما

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.