6 دلیل برای ارائه‌ی پروتوتایپ قبل از توسعه‌ی اپلیکیشن

در دنیای توسعه اپلیکیشن موبایل، پروتوتایپ به معنای یک نسخه ی پیش نمایش و یا یک نمونه ی اولیه از یک ایده یا طرح کانسپت است که برای توسعه و تبدیل شدن به اپلیکیشن در اختیار تیم برنامه نویسان و توسعه دهندگان می شود. پروتوتایپ را می توان یک نسخه ی عینی و کامل از اپلیکیشن دانست با این تفاوت که فاقد محتوا و عملکرد است. در این پیش نمایش، تمامی تصاویر، لینک ها، منوها و... وجود دارند و با کلیک روی هر یک می توان صفحات هدف آن ها را مشاهده کرد. همچنین انیمیشن ها نیز بخشی از پروتوتایپ محسوب می شوند. برای درک بهتر، ویدیوی زیر را به عنوان یک پروتوتایپ مشاهده کنید. لازم به ذکر است که پروتوتایپ ها توسط نرم افزارهای ساخت رابط کاربری مانند Adobe XD ساخته و ارائه می شوند.

اگر شما نیز ایده ای برای ساخت اپلیکیشن در ذهن دارید باید ابتدا آن را طراحی کنید و سپس به صورت پروتوتایپ درآورید و به یک فرد یا تیم توسعه دهنده تحویل دهید. البته برخی از افراد تنها طرح دیزاین شده را تحویل می دهند و توسعه دهندگان بر اساس همان طرح ثابت اپلیکیشن را برنامه نویسی می کنند. اما این کار یک اشتباه محسوب می شود و ممکن است ضررهای زیادی برای پروژه به همراه داشته باشد. بنابراین توصیه می کنیم که حتما پس از اتمام طراحی، پروتوتایپ را نیز ایجاد کنید و به جای فایل های ثابت، پروتوتایپ پویای خود را به توسعه دهندگان بسپارید. این کار به نوعی سرمایه گذاری در زمان و هزینه های شما خواهد بود، چرا که اگر پروژه پس از توسعه به مشکلاتی برخورد کند که به دلیل عدم ارائه پروتوتایپ در مراحل اولیه طراحی باشد، آنگاه هزینه ها و زمان بازسازی و توسعه مجدد آن ممکن است جبران ناپذیر باشد.

مشاهده نمونه پروتوتایپ های بیشتر در دریبل

اما واقعا چرا پروتوتایپ تا این اندازه اهمیت دارد؟ در ادامه 6 مورد از مهم ترین دلایل را برای شما ذکر می کنیم. با ما همراه باشید...

1- ایده ها به تنهایی کافی نیستند

ایده ها تنها افکار درخشان شما هستند! به عبارتی ساده تر ممکن است کمی با واقعیت فاصله داشته باشند. منظور اینکه ایده ها ممکن است از واقعیت دور باشند این است که طرح شما در نهایت قرار است با یک یا چند زبان کدنویسی توسعه پیدا کند و چیزی که به ذهن شما می رسد علاوه بر امکان طراحی با نرم افزار های ساخت رابط کاربری، باید امکان توسعه آن توسط برنامه نویسان و ابزارهای آن ها را نیز دارا باشد.

بنابراین شما باید یک نسخه واقعی به تیم توسعه دهنده و یا سرمایه گذاران خود تحویل دهید. منظور از نسخه واقعی همان نسخه ای است که در عمل نیز امکان توسعه و تبدیل شدن به یک اپلیکیشن واقعی را داراست. گاهی اوقات طرح های کانسپت به حدی پیچیده یا غیر استاندارد هستند که برنامه نویسان قادر به پیاده سازی و توسعه آن نیستند. برای حل این مشکل ارائه یک پروتوتایپ تا حد زیادی می تواند از بروز چنین مشکلی جلوگیری کند. همچنین به هنگام ایجاد پروتوتایپ خود شما متوجه برخی مشکلات در طراحتان می شوید و آن را قبل از ارائه اصلاح می کنید.

2- کسب دانش بیشتر

روند ارائه پروتوتایپ به تیم توسعه دهنده این فرصت را می دهد که پیشنهادات و انتقادات خود را پیرامون بهبود طرح به اشتراک بگذارند. اینگونه ارزش های ایده شما ارزیابی می شود و با شناسایی نقاط ضعف ها و برطرف کردن آن ها می توانید موفقیت پروژه را تضمین کنید.

انتقادهای سازنده، مشکل های احتمالی را که سر راه توسعه پروژه قرار دارد، از بین می برد. بنابراین اگر می خواهید بعدا با مشکلاتی کمتری مواجه شوید، ایده ی خود را در قالب یک پروتوتایپ قوی ارائه کنید و فرصتی را برای ارائه نظرات سایر اعضا درباره آن قرار دهید. اینگونه، آن ها نیز می توانند دانش و تجربیات خود را در اختیار شما قرار دهند تا به ایده ای قوی تر و بهتر دست پیدا کنید.

3- شفافیت بیشتر

شفافیت از معنی و اهمیت بالایی در دنیای بیزنس برخوردار است. پروتوتایپ یک نمای کلی و واضح از ایده ی شما را منتقل می کند  و به تیم توسعه دهنده این امکان را می دهد آنچه که شما از توسعه طرح انتظار دارید، به درستی درک کنند. ارائه یک طرح ثابت و به اصطلاح کانسپت بدون پروتوتایپ ممکن است درک قسمت های مختلف و عملکرد مورد نظر توسط تیم توسعه دهنده را با مشکل مواجه کند. ارائه پروتوتایپ در جلوگیری از سردرگمی و اشتباه در توسعه قسمت های مختلف می تواند نقش مهمی داشته باشد.

4- جنبه بصری

ما در یک جامعه ی کاملا بصری زندگی می کنیم. به طوری که تصاویر و ویدئوها بیشتر از هرچیزی مورد توجه مردم هستند. مردم عاشق تماشای ویدئو و تصاویر در گوشی های هوشمند و کامپیوترهای خود هستند. بنابراین اگر می خواهید یک سرمایه گذار یا توسعه دهنده را متقاعد کنید که پول، انرژی و وقت خود را در اختیار شما قرار دهد باید از قدرت تصاویر نهایت استفاده را ببرید.

کلمات نمی توانند همانند تصاویر کاربران را درگیر تعامل کنند. به عبارتی ساده تر، یک پروتوتایپ تصویری که می شود آن را لمس کرد و شیوه نمایش قسمت های مختلف را مشاهده کرد، از قدرت بسیار بیشتری نسبت به توضیحات متنی یا هر چیز دیگری برای متقاعد کردن افراد بهره مند است.

این موضوع زمانی که مخاطبان شما زنان هستند، بسیار اهمیت بیشتری پیدا می کند. هیچ چیز مانند تصاویر نمی تواند زنان را متقاعد به خرید و یا انجام کاری بکند. بنابراین ارائه نمونه تصویری، بازی و تعادل با رنگ ها و در نهایت تعامل ایجاد احساسات تعاملی بیشتر بسیار مهم خواهد بود.

5- انتقاد های سازنده و دلگرم کننده

همانطور که در مورد دوم نیز اشاره کردیم، دریافت بازخوردها و انتقادات برای پیشبرد هر ایده ای ضروری است. برای طرح های ثابت و نسخه های بدون پروتوتایپ کار افراد برای نقد و بررسی سخت می شود. به عبارتی دیگر اگر می خواهید بازخوردهای مناسب و فیدبک های سازنده دریافت کنید، ارائه پروتوتایپ برای ایده های کانسپت ضروری است.

پروتوتایپ ها این قدرت را دارند که افراد بیشتر به سمت اظهار نظر بکشانند زیرا آن ها در یک محیط عملی پروژه را بررسی می کنند. بنابراین اگر هنگام تست دچار سردرگمی شوند و یا با مشکل خاصی مواجه شوند آنرا به شما اطلاع می دهند. این کار به شما کمک می کند طرح خود را ساده تر و کاربر پسندانه تر کنید و تنها بر نیاز مشتریان تمرکز کنید.

6- بردن بازی UX

بر اساس آمار حاصل از تحقیقات Localytics 21 درصد از افراد بعد از دانلود یک اپلیکیشن تنها یک بار از آن استفاده می کنند. نرخ پایین نگه داشتن کاربران توسط اپلیکیشن ها را شاید بتوان در مسئله UX جستجو کرد. بنابراین درک رفتار کاربران و پیدا کردن راهی برای ایجاد تعامل بیشتر با آنها بسیار مهم است.

پروتوتایپ ها موارد و مشکلاتی از تجربه کاربری را برای شما واضح می سازند که هرگز در ایده ها و کانسپت های خام برای شما روشن نخواهند شد. گاهی اوقات ایرادات اصلی در قسمت هایی هستند که ممکن است هرگز به آن فکر هم نمی کردید. برای مثال ممکن است در یک پروتوتایپ یک دکمه کمتر از دکمه های دیگر به چشم بیاید. مشکل کجاست؟ آیا فونت آن ناخوانا است؟ آیا محل قرار گیری آن کاربران را منحرف می کند؟ و یا موارد دیگر! ارائه ی پروتوتیاپ امکان مشاهده رفتار کاربران را به شما می دهد که در نتیجه ی آن می تواند ایده های خود را به روشی بهتر و جذاب تر گسترش دهید.

جمع بندی

ارائه ی پروتوتایپ ممکن است کمی وقت شما را بگیرد اما در نهایت هم در زمان و هم در هزینه شما صرفه جویی می کند و به نوعی یک سرمایه گذاری هوشمندانه محسوب می شود. همچنین پروتوتایپ باعث می شود زمان خود را روی نیازهای کاربران متمرکز کنید و همچنین بار کاری برنامه نویسان در گسترش و توسعه اپلیکیشن را کمتر کنید، چرا که پروتوتایپ مسیر و نحوه استفاده از قسمت های مختلف اپلیکیشن را به خوبی مشخص می کند.


منبع: سایت uxpin

نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.