ادوبی ایلوستریتور (تصویرگر) یک نرم افزار طراحی برداری است که بسیاری (از جمله خود من) آن را قوی ترین نرم افزار طراحی بر پایه وکتور میدانند. اولین نسخه این نرم افزار در سال ۱۹۸۷ میلادی منتشر شد. این نسخه برای طراحی فونت و لوگوهای ساده ایجاد شده بود و توانست خیلی زود محبوبیت خودش را بین طراحان پیدا کند. جدیدترین نسخه این نرم افزار اما در اکتبر 2018 و با نام Adobe illustrator CC 2019 در اختیار طراحان قرار گرفت. در این نسخه هم همانطور که انتظار میرفت امکانات جدیدی به نرم افزار اضافه شده که میتوان گفت واقعا مورد انتظار کاربران بود و برای مدت زیادی جای خالی آنها احساس میشد.
در این ویدئو به بررسی ویژگی ها و امکانات ایلوستریتور 2019 خواهیم پرداخت و برای هر کدام مثال میزنیم. اما برای آن دسته از علاقهمندان که وقت و یا امکان مشاهده ویدئو را ندارند این امکانات را به صورت خلاصه ذکر میکنیم:
گرادینت های شکل آزاد (معنی تحت اللفظی!) ویژگی قابل انتظاری بود که از نظر من حتی خیلی وقت پیش باید به نرم افزار اضافه می شد. پر واضح بود که نیاز کاربران به گرادینت ها تنها با نوع خطی (linear) و دایره ای (radial) مرتفع نمیشود و نیاز به یک گرادینت شکل آزاد احساس میشد تا کاربر آزادی عمل واقعی را در اعمال طیف رنگ های مختلف در هر کجای یک آبجکت تجربه کند. ویژگی جدید و مورد انتظار در پنل گردینت اما هنوز کامل نیست، شاید بتوان کم و کاستی ها را به پای نوپا بودن این ویژگی و حساب ویژه ادوبی روی بازخوردهای کاربران از این ویژگی گذاشت؛ قدرت نقاط مرکزی گرادینت به محدوده خاصی محدود میشود، نمی توان آنها را خارج از آبجکت قرار داد تا اثر کمتری از خود نشان دهند و در نوع خطی آن هم انهنای خطوط کاملا قابل تنظیم نیست؛ اما با تمام این محدودیت ها، چیزی از ارزش و کارایی این ابزار کم نشده و میتوان مطمئن بود که از آن لذت میبرید!
ادیت یکپارچه یا سراسری برای آن دسته از طراحان مفید است که ست اداری طراحی میکنند یا به هر نحو در آرتبوردشان از آبجکت های همشکل به وفور استفاده میکنند. با این ویژگی میتوانید تمام آبجکت های هم سایز یا هم شکل را با ادیت یکی از آنها، ادیت کنید. این ویژگی هم به شکل مفصل در ویدئو توضیح داده شده است.
این بار میتوانید تولبار یا نوار ابزارهای سمت چپ نرم افزار را به سادگی ویرایش کنید؛ ابزارها را دسته بندی کنید، آنها را حذف کنید یا حتی ترتیبشان را مطابق سلیقه خودتان بچینید؛ عالی نیست؟!
ادغام یا یکپارچه سازی فونت ها (آنطور که ادوبی آن را نام گذاری کرده) ویژگی بسیار کاربردی و حیرت انگیزی است، اما برای فونت های انگلیسی و نه هنوز فارسی! البته که نمی توان به طور کامل ادوبی را مقصر دانست، چرا که فونت های فارسی هم از چنان غنا و نظمی برخوردار نیستند که بتوان انتظار داشت مورد توجه ادوبی قرار بگیرند. در هر حال این ویژگی برای ما هم شاید نه به اندازه خودشان؛ ولی کاربرد دارد. از این پس میتوانید فونت ها را فیلتر کنید، بر اساس شکل، اندازه و نوع آنها (و به طرز شگفت انگیزی سریع تر) فونت مورد نظرتان را پیدا کنید.
نمای نرم افزار و رابط کاربری آن در این نسخه از نظر اندازه بهبود پیدا کرده و با توجه به رزولوشن و سایز نمایشگر شما، به بهترین شکل به شما نمایش داده میشود.
بدون شک یکی از مورد انتظارترین امکانات ایلوستریتور 2019 همین ویژگی بود. وقتی که زوم آرتبورد شما روی 100% است، این درصد نسبت به چه چیزی سنجیده می شود؟ این مهم ترین سوالی بود که از ایلوستریتور خود میپرسیدیم. ثانیا، برای کسانیکه طرح هایشان را برای چاپ ارسال میکنند، چه مقیاس و معیاری را باید در نظر گرفت تا سایزی که در مانیتور میبینند دقیقا همان سایز چاپی باشد؟ -این مورد از نظر پیدا کردن بهترین اندازه برای فونت ها و محل قرارگیری موارد مختلف بسیار اهمیت دارد- شاید فکر کنید خب زوم آرتبورد را روی 100% قرار میدهیم، اما در کمال تعجب این مورد در نسخه های قبل از 2019 وجود نداشت و برای هر مانیتوری درصدی که برای نمایش سایز واقعی نیاز بود تفاوت داشت! اما در نسخه 2019 بالاخره ادوبی این ویژگی را اصلاح کرد و اکنون با هر سایز مانیتوری کافیست زوم را روی 100% تنظیم کنید، همین (!)، سایز نمایش داده شده همان سایز واقعی خواهد بود. (البته خودتان هم این مورد را مثلا با یک برگه A4 یا خط کش تست کنید، برای من که از یک مانیتور 40 اینچ با رزولوشن نامتعارف استفاده می کنم این مورد 116.5% بود! اما احتمالا برای اکثر شما این مشکل وجود ندارد.)
شاید نام این ویژگی را باید «خدمتی جدید به کاربران مک» میگذاشتند! چرا که فقط برای این دسته از کاربران کاربرد دارد. در نسخه 2019 کاربران MAC نسخه 10.13 و بالاتر میتوانند با خرید یک پردازنده گرافیکی اکسترنال به صورت جداگانه، از قدرت پردازشی آن در نرم افزار بهره مند شوند. اما بیایید صادق باشیم! چه تعداد از ما آرتبوردمان در این نرم افزار آنقدر شلوغ و پر افکت است که برای رندر آن نیاز به یک سیستم مک به همراه پردازنده گرافیکی اکسترنال داشته باشیم؟!
عالی! فقط میتوان همینطور وصفش کرد، توجه ادوبی به بازخورد کاربران از تجربه کاربریشان در ایلوستریتور بی نظیر است. برای خیلی از ما پیش آمده که هنگام طراحی در ایلاستریتور، کوهی از آبجکت های بیرون زده از آرتبورد داشته ایم که درک واقعی از آنچه را که در نهایت کاربر به صورت کراپ شده از آرتبورد ما می بیند، دشوار میکرد. اما دیگر نیازی به نگرانی در این مورد و استفاده از Mask ها با تمام دردسرهایشان نیست، کافیست از view > Trim view را انتخاب کنید و ببینید هر چه که خارج از آرتبورد دارید قابل انتخاب هست ولی نمایش داده نمیشود، به همین سادگی!
این مورد هم بسیار کاربردی است مخصوصا وقتی که می خواهید محتوای آرتبوردتان را به مادر یا مادربزرگتان نمایش دهید! قطعا آن همه ابزار و پانل و گزینه و ... آنها را گیج میکرد! اما خارج از شوخی، این که با یک کلیک بتوانید آرتبوردتان را به صورت تمام صفحه و بدون حضور ابزارها و گزینه ها ببینید، لازم بود. مخوصا اگر خسته اید و میخواهید از نمایشگر دور شوید و حین خوردن چای به آرتبوردتان نگاه کنید.
طبق اعلام ادوبی تغییرات امکانات ایلوستریتور 2019 قابل ملاحظه است و در این نسخه تعداد زیادی بهبود در هسته نرم افزار و عملکرد آن صورت گرفته از جمله بیش از 30 مورد باگ گزارش شده توسط کاربران! هر چند که از روی این جمله نمیتوان گفت تا چه حد و دقیقا کدام قسمت های نرم افزار بهبود عملکرد و سرعت را داشته اند اما قطعا نرم افزار سریعتر و کارا تر شده، این را پس از مهاجرت به نسخه جدید به وضوح لمس خواهید کرد، علاوه بر این خبر خوب برای ما ایرانی ها (که توسط ادوبی تحریم هستیم) این است که برای اولین بار در طول تاریخ ادوبی میتوانید نرم افزار را به صورت از پیش فعال شده و بدون کرک و پچ از سایت های دانلود وطنی دریافت کنید!
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.