در حقیقت آیونیک یک فریم ورک متن باز و ابزاری برای تولید رابط کاربری است که به کمک آن میتوانیم برنامه های کاربردی برای موبایل و دسکتاپ را توسعه دهیم. این برنامه ها دارای کارآیی بالایی هستند و در توسعهی آن ها از فناوری های وب همچون (HTML CSS و JavaScript) بهره گرفته شده است.
به طور کلی فریم ورک آیونیک مانند انگولار تمرکز ویژهای بر روی رابط کاربری (UI) دارد و تعاملات، حرکات و انیمیشن را در دستور کار خود قرار داده است. از مهم ترین ویژگی های آیونیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در حال حاضر فریم ورک آیونیک با فریم ورک های دیگری همچون انگولار (Angular) و ری اکت (React) به صورت رسمی ادغام شده است و شما میتوانید با استفاده از این چارچوب ها برنامه های کاربردی خود را خلق کنید. ناگفته نماند که تیم آیونیک در حال توسعهی این فریم ورک برای ادغام با ویو جی اس (Vue) نیز هستند.
خب حالا زمان آن رسیده است که اهداف اصلی آیونیک (Ionic) را بهتر بشناسیم و آن را به اختصار شرح دهیم
یکی از مهم ترین اهداف آیونیک این بود که شما بتوانید برنامه های کاربردی خاصی را توسعه دهید که قابلیت اجرا در اکثر پلتفرم ها را داشته باشد، برای مثال برنامه ای را توسعه دهید که قادر است بر روی بستر آی او اس (IOS)، اندروید (Android)، دستکتاپ و وب (PWA) به خوبی اجرا شود!
شعار آن ها این است که یک بار کدنویسی کنید و آن را همه جا اجرا کنید. با این تفاسیر این فریم ورک به شما کمک میکند با یک بار کد زدن خروجی برای چند پلتفرم را در دست داشته باشید.
همهی ما هر روز به وب سایت های زیادی سر میزنیم و حتی کسانی که با برنامه نویسی غریبه هستند، لااقل یک بار نام HTML و CSS را شنیدهاند. در واقع فناوری های چون HTML ،CSS و JavaScript فناوری های قابل اعتماد و استاندارد وب هستند که در هر وب سایتی از آن ها استفاده شده است. آیونیک با کمک این فناوری و به کارگیری API های مدرنی چون Custom Elements و Shadow DOM ساخته شده است و این امر سبب میشود تا این فریم ورک در اختصار هیچ سیستم عاملی نبوده و در تمام سیستم عامل ها قابل استفاده است (شما در هر سیستم عاملی میتوانید هر وب سایتی را باز کنید)
تمیز، ساده و کاربردی بودن از ویژگی های اساسی این فریم ورک است و اگر بخواهیم نکتهای از قلم نیفتاده باشد باید اشاره کنیم که در انحصار هیچ پلتفرمی نیست. از مهم ترین ویژگی های این فریم ورک در زمینهی طراحی میتوان به کامپوننت های پیش ساخته، تایپوگرافی ها و پارادایم های تعاملی اشاره کرد که همچنان در حال توسعه نیز هستند. با کمک کامپوننت هایی که در این فریم ورک از پیش ساخته شدهاند شما کمترین نیاز را به کدنویسی خواهید داشت.
این فریم ورک تلاش کرده است تا تمام آنچه را که کاربر ممکن است به آن نیاز داشته باشد از دکمه، کارت، تولبار و... بسازد و آن را در اختیار شما قرار دهد تا شما سریع تر و راحت تر به خواستهی خود دست یابید.
همانطور که پیش از این اشاره شد، این فریم ورک بسیار ساده بوده و یادگیری آن تا حد قابل توجهی نیز راحت است. این فریم ورک به شما کمک میکند تا به آسانی برنامه های موردنظر خود را خلق کنید و از آن ها لذت ببرید و این امر فقط با داشتن مهارت های اولیهی وب که در بالا اشاره شد قابل انجام خواهد بود.
همانطور که پیش از این اشاره شد این فریم ورک در اختصار هیچ سیستم عامل خاصی نیست، و یک فریم ورک متن باز است که استفاده از آن تحت مجوز MIT مجاز است. این بدان معنی است که میتوان آن را به صورت رایگان در پروژه های شخصی یا تجاری استفاده کرد. MIT همان مجوزی است که توسط پروژه های محبوب مانند jQuery و Ruby on Rails و بسیاری دیگر از پروژه ها تاکنون مورد استفاده قرار گرفته است.
در حقیقت Ionic CLI مختصر شدهی Ionic Command Line Interface است که یکی از ابزارهای کاربردی آیونیک به شمار میرود، پیش از این در انگولار نیز شاهد آن بودهایم و اگر با این فریم ورک کار کرده باشید به قابلیت های آن پی بردهاید.
این ابزار به شما دستورات خاص و البته بسیار مفیدی را ارائه میدهد و به شما این امکان را میدهد تا بدون در نظر گرفتن وابستگی های موجود آن چه را میخواهید ایجاد کنید. با این موارد بعد ها در کدنویسی بیشتر و بهتر آشنا خواهید شد. در اینجا همین اندازه بدانید که این ابزار کمک زیادی به کاهش صرف وقت و اشتباهاتی احتمالی میکند.
پیش از این گفته شد که شما میتوانید با استفاده از چندین چارچوب (فریم ورک) به کار خود در ایونیک ادامه دهید. جالب است بدانید نسخههای قبلی آیونیک تنها قادر بودند با انگولار ادغام شوند و مهندسی های تازه اعمال شده بر روی این فریم ورک سبب شده است تا به کارگیری آن با چارچوب های جدیدی چون ری اکت، ویو و حتی جاوا اسکریپت خالص نیز امکان پذیر باشد.
نسخه های جدید آیونیک تلاش کردهاند تا هرگونه نیاز سخت به یک چارچوب واحد (در گذشته انگولار) را کنار بگذارند و اجازه دهند تا با سایر چارچوب ها نیز ادغام شود. حالا بعد از نسخهی چهار این امر میسر شده و آیونیک میتواند به طور مستقل و تنها با جاوا اسکریپت به خلق برنامه های کاربردی کراس پلتفرم بپردازد. جالب است بدانید که آیونیک حتی میتوانید با ورود پرس نیز استفاده شود.
انگولار همان چارچوبی بوده است که آیونیک از ابتدا با آن ادغام بوده و حالا در نسخهی جدید آیونیک این امر بهبود بیشتری داشته است و با کمک بسته های @Ionic/angular به توسعه دهندگان اجازه های بیشتری داده شده است و آن ها تقریبا میتوانند از تمام امکانات انگولار و حتی انگولار متریال بهره ببرند تا آنچه را خواستار آن هستند خلق کنند.
یکی دیگر از کتابخانه هایی که در حال حاضر به خوبی مورد استقبال واقع شده است، ری اکت میباشد که آیونیک به طور رسمی از آن پشتیبانی میکند. Ionic React به توسعه دهندگان React اجازه می دهد تا از مهارت های خود برای ساختن برنامه هایی استفاده کنند تا به خلق برنامه هایی برای اندروید، آی او اس، وب و دسکتاپ بپردازند.
انتظار میرود در نسخههای پیش رو شاهد پشتیبانی از دیگر چاچوب ها مانند ویو نیز باشیم. همانطوری هم که در اوایل مقاله اشاره شد تیم آیونیک در حال حاضر بر روی ادغام رسمی ویو (Vue) با آیونیک کار میکند.
منبع: سایت Ionic Famework
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.