تاریخچه کامل فتوشاپ

Photoshop History

16 تیر 1400
فتوشاپ چیست

بدون هیچ شک و تردیدی فتوشاپ، محبوب ترین و قدرتمندترین نرم افزار ویرایش عکس در جهان است. به گونه ای که بسیاری از کاربران فتوشاپ امروز نمی توانند جهان را بدون استفاده از این برنامه تصور کنند. تاریخچه فتوشاپ بسیار خواندنی است. جالب است بدانید که فتوشاپ برای دست یابی به این جایگاه بیست و پنج سال تلاش کرده است!

اگرچه امروز فتوشاپ یک نرم افزار بسیار قدرتمند و توسعه یافته است اما از بدو تولد اینگونه نبود! اگر 25 سال به عقب برگردید، فتوشاپ اصلا وجود نداشت و زمانی هم که تولید شد، با برنامه بسیار قدرتمندی که ما امروز می شناسیم و دوستش داریم، بسیار تفاوت داشت.

امروزه آماتورها و متخصصانِ طراحی گرافیک، از فتوشاپ برای ویرایش یک عکس ساده تا طراحی وب سایت های مختلف استفاده می کنند. این نرم افزار واقعا دنیای عکاسی و طراحی را تغییر داده است، اما نباید فراموش کرد که پشت این موفقیت، 25 سال تلاش و پیشرفت مداوم قرار دارد.

در ادامه این مقاله تاریخچه فتوشاپ را می خوانیم، به این موضوع می پردازیم که چگونه فتوشاپ به این نقطه درخشان رسید و بررسی می کنیم که هر نسخه نسبت به نسخه قبلی چه پیشرفت هایی داشته است.

تاریخچه فتوشاپ: مخترعان و بنیانگذاران آن
جان نول (سمت چپ) و توماس نول (راست)؛ بنیانگذاران فتوشاپ

احتمالا حدس می زنید که نرم افزار کامل، جامع و پیچیده ای چون فتوشاپ حاصل تلاش مجموعه ای از متخصصان باشد که سال ها به طور خستگی ناپذیری کار کرده اند اما اگر چنین حدسی زده اید، در اشتباهید!

اگرچه این روزها افراد زیادی در مجموعه شرکت ادوبی برای توسعه این نرم افزار و تولید نسخه های جدیدتر تلاش می کنند، اما فتوشاپِ اصلی و اولیه، فقط توسط دو نفر (دو برادر با کمی کمک از پدرشان) ایجاد شده است.

در سال 1987، توماس نول یک دانشجوی مقطع دکتری در دانشگاه میشیگان بود که در رشته مهندسی تحصیل می کرد. توماس علاقمند به عکاسی بود و در زیرزمین خانه شان یک تاریکخانه برای خودش دست و پا کرده بود.

پدر توماس، گلن نول، استاد دانشگاه بود. او نیز مانند پسرش علاقمند به عکاسی و کامپیوتر بود. گلن یکی از اولین افرادی بود که به رایانه -Apple II Plus- دسترسی داشت، او مجاز بود این کامپیوتر را از محل کارش به خانه بیاورد.

یک روز، توماس یک برنامه جزئی و کوچک را برای کامپیوتر پدرش نوشت. این برنامه تصاویر تک رنگ را به تصاویر سیاه و سفید تبدیل می کرد و روی مانیتور نمایش می داد. پس از کمی کار بر روی این برنامه، توماس قادر به ایجاد فرآیندهایی شد که جلوه های مختلفی را بر روی تصاویر اعمال می کردند.

این برنامه ی نسبتا ابتدایی، منطبق با استانداردهای امروز بود و چون در سال 1987 نوشته شده بود، تکنولوژی بسیار پیشرفته ای محسوب می شد.

همان موقعی که توماس در دانشگاه مشغول به تحصیل بود، جان نول (برادرش) در بخش جلوه های ویژه در کمپانی Industrial Light & Magic کار می کرد. هنگامی که او فهمید که توماس بر روی کامپیوتر پدرش چه کار جالبی انجام داده است، به توماس پیشنهاد کرد که برنامه اش را به یک ویرایشگر کامل تصاویر تبدیل کند.

این پیشنهاد جرقه ای در ذهن توماس روشن کرد و جان و توماس با هم شروع به تولید این برنامه کردند. تخصص برنامه نویسی توماس و تجربه طراحی جان در کنار هم جواب داد و دو برادر در سال 1988 نرم افزاری تحت عنوان «Image Pro» منتشر کردند.

چند ماه بعد از انتشار این نرم افزار، دو برادر با شرکتی به نام «Barneyscan» وارد همکاری شدند. Barneyscan که یک شرکت تولید و فروش اسکنر بود، تصمیم داشت 200 نسخه از نرم افزار Image Pro را برای اسکنرهای خود بخرد.

از طریق Barneyscan، این نرم افزار تحت نام «Barneyscan XP» برای اولین بار به فروش رسید.

پس از این همکاری، توماس و جان به دنبال جلب مشارکت بیشتر با شرکت های دیگر بودند اما متأسفانه اکثر شرکت ها آن ها را دور زدند.

چند ماه بعد، دو برادر توانستند توجه مدیران Adobe را به محصول خود جلب کنند و Image Pro از آن به بعد تحت نام تجاری Photoshop به عنوان محصولی رسمی از شرکت ادوبی انتشار یافت. انتشار Adobe Photoshop 1.0 در فوریه 1990 آغاز تحولی بزرگ بود.

در ادامه این مقاله به مرور تاریخچه فتوشاپ و بررسی تمامی نسخه های فتوشاپ از بدو تولد این نرم افزار تا امروز نگاهی می اندازیم. همراه ما بمانید...

1988: Adobe Photoshop 0.63

تاریخچه فتوشاپ: اولین نسخه فتوشاپ
Adobe Photoshop 0.63

فتوشاپ 0.63، نقطه شروع نرم افزار فتوشاپ است. این نسخه، اولین نسخه از فتوشاپ بود و هرچند یک برنامه کاملا کاربردی به حساب می آمد، اما هرگز برای عموم منتشر نشد (در تصویر بالا عبارت «نه برای توزیع» مشاهده می شود).

فتوشاپ 0.63 در 25 سال پیش یعنی اکتبر 1988 ایجاد شد. این اولین نسخه از نرم افزار ایجاد شده توسط توماس نول و برادرش بود.

1989: Adobe Photoshop 0.87

تاریخچه فتوشاپ - 1989: Adobe Photoshop 0.87
1989: Adobe Photoshop 0.87

در مارس 1989، نسخه دوم فتوشاپ ایجاد شد. این همان نسخه ای بود که شرکت Barneyscan دویست نسخه آن را خریداری کرد و تحت عنوان Barneyscan XP به فروش رسانید. این اولین باری بود که یک نرم افزار ویرایش تصویر در دسترس عموم قرار می گرفت.

فتوشاپ 0.87 تنها بر روی کامپیوتر مکینتاش اجرا می شد و تا اواخر سال 1992 نسخه ویندوز آن وجود نداشت.

1990: Adobe Photoshop 1.0

تاریخچه فتوشاپ: Adobe Photoshop 1.0
Adobe Photoshop 1.0 

به دنبال همکاری موفقیت آمیز جان و توماس نول با شرکت تولید کننده اسکنر Barneyscan، دو برادر در تلاش برای همکاری و بستن قرارداد با شرکت های معتبری چون آلدوس و سوپراماک بودند اما هر دوی این شرکت ها این دو برادر و نرم افزارشان را دور زدند. در همین زمان بود که برادران نول با مدیران شرکت ادوبی آشنا شدند.

مدیران اجرایی Adobe تحت تاثیر محصول برادران نول قرار گرفتند و برای همکاری، اعلام موافقت کردند. بنابراین توافقنامه ای منعقد شد و Photoshop 0.1 برای اولین بار به عنوان محصولی از شرکت ادوبی انتشار یافت. از آن به بعد همه نسخه های فتوشاپ محصول شرکت ادوبی بوده و این روند تا به امروز ادامه داشته است.

فتوشاپ 1.0 رسما در فوریه سال 1990 منتشر شد و اولین بار بود که یک نرم افزار ویرایش تصویر، برای عموم به عنوان یک محصول مستقل (نه همراه با اسکنر بارنیسکن!) به فروش می رسید. نام Adobe Photoshop نیز از آن موقع روی این محصول قرار داده شد.

1991: Adobe Photoshop 2.0

تاریخچه فتوشاپ: Adobe Photoshop 2.0
Adobe Photoshop 2.0

پس از موفقیت اولیه Adobe Photoshop 1.0، نسخه Adobe Photoshop 2.0 در ژوئن 1991 به همراه بسیاری از ویژگی های جدید منتشر شد.

یکی از قابل توجه ترین امکانات Adobe Photoshop 2.0، مسیرها یا همان Paths بود. Paths به کاربران این امکان را می داد که اطراف یک شیء را با مسیر، مشخص کنند و سپس آن مسیر را برای استفاده در آینده ذخیره نمایند. این ویژگی توسط مهندس تازه کار، «مارک هامبورگ» اضافه شد.

شرکت Adobe پس از موفقیتِ نسخه جدید، مارک هامبورگ را استخدام کرد. قبل از هامبورگ تنها مهندسی که روی فتوشاپ کار می کرد، توماس نول بود.

همچنین فتوشاپ 2.0 از CMYK و EPS پشتیبانی می کرد. هر دوی این ویژگی ها در نسخه فعلی فتوشاپ باقی مانده اند، اگرچه از انتشار فتوشاپ 2.0 تا به حال بسیار پیشرفته تر شده اند.

پایداری نیز در Adobe Photoshop 2.0 بهبود یافته بود، زیرا مقدار RAM مورد نیاز برای نسخه جدید، 2 برابر نسخه قبلی بود (4 مگابایت به جای 2 مگابایت در فتوشاپ 0.1).

اگرچه سیستم عامل ویندوز در آن زمان به محبوبیت رسیده بود، اما Adobe Photoshop 2.0 همچنان تحت سیستم عامل مکینتاش منتشر شد.

1993: Adobe Photoshop 2.5

Adobe Photoshop 2.5
Adobe Photoshop 2.5

Adobe Photoshop 2.5 رسما در نوامبر 1992 منتشر شد، یعنی حدود 17 ماه پس از انتشار فتوشاپ 2.0.

فتوشاپ 2.5 نسخه قابل توجهی بود زیرا اولین نرم افزاری بود که برای Mac و Windows منتشر شده بود. این نرم افزار باید به طور کامل برای سیستم عامل ویندوز بازنویسی می شد که این امر، انتشار آن را یک مدت به عقب انداخت.

از آنجا که نسخه اولیه ویندوز دارای یک اشکال حافظه بود، Adobe چند ماه بعد ناگزیر شد فتوشاپ 2.5.1 را عرضه کند و سپس مارک هامبورگ، یکی از مهندسانی که بر روی این نرم افزار کار کرده بود، با برقراری تماس با کاربران ویندوز که نسخه 2.5 را تهیه کرده بودند، نسخه 2.5.1 را به آنان پیشنهاد کرد.

نسخه 2.5، ویژگی های جدیدی را به فتوشاپ اضافه کرده بود. این اولین نسخه از فتوشاپ با پشتیبانی 16 بیتی در هر کانال بود. در این نسخه فیلترها به زیرمنوهای متعددی مجهز شده بودند.

فتوشاپ 2.5 یکی از اولین نمونه های نرم افزاری کراس پلتفرم بود (یعنی برای ویندوز و مک منتشر شد)

1995: Adobe Photoshop 3.0

Adobe Photoshop 3.0
Adobe Photoshop 3.0

Adobe Photoshop 3.0 در سپتامبر 1994 و در نوامبر 1994 به ترتیب برای مک و ویندوز منتشر شد. این نسخه 3.0 بود که یکی از مهمترین ویژگی های فتوشاپ را برای نرم افزار به ارمغان آورد؛ لایه ها.

توماس نول مسئول معرفی لایه ها بود و با این کار، واقعا انقلابی در ویرایش تصاویر برپا کرد. قبل از فتوشاپ 3.0 کاربران باید نسخه های مختلف طرح های خود را به عنوان فایل های کاملا مجزا ذخیره می کردند و در صورت نیاز آن ها را در فتوشاپ باز می کردند. ویژگی لایه ها، راهی برای خلاصی طراحان از شر این کارِ تکراری و آزاردهنده بود!

لایه ها، قسمت های مختلفی از تصاویر یا پروژه ها هستند که کنار هم قرار می گیرند، با هم ترکیب می شوند و طرح نهایی را به وجود می آورند. ویژگی لایه ها این امکان را برای طراح فراهم می کند که قسمت های مختلف طرح یا تصویر را به صورت جداگانه و بدون تاثیر بر قسمت های دیگر، دستکاری کند.

به عنوان مثال، یک تصویر تبلیغاتی از یک ساعت ممکن است از دو لایه ساخته شود؛ لایه عکس ساعت و لایه پس زمینه. هر دو لایه را می توان به طور جداگانه ویرایش کرد.

لایه ها یک ویژگی فوق العاده هستند و هنوز هم در نسخه های جدید فتوشاپ استفاده می شوند.

فتوشاپ 3.0 اولین ورژن فتوشاپ بود که در آن هم نسخه ویندوز و هم نسخه مکینتاشِ نرم افزار مشکلی نداشت.

1996: Adobe Photoshop 4.0

Adobe Photoshop 4.0
Adobe Photoshop 4.0

Adobe Photoshop 4.0 در نوامبر 1996 منتشر شد و دو ویژگی قابل توجه داشت: اکشن و لایه های تنظیم.

اکشن یک ویژگی عالی فتوشاپ محسوب می شود و هنوز هم محبوبیت فراوان دارد. فتوشاپ نسخه 4 برای اولین بار به طراحان اجازه داد دستورات متعدد را در قالب یک اکشن ذخیره کنند و سپس همه این دستورات را با یک کلیک به اجرا دربیاورند. وجود اکشن ها باعث می شود که کاربران زمان زیادی را در حین کار و طراحی صرفه جویی کنند.

لایه های تنظیم یا Adjustment Layers ویژگی دیگری بود که طراحان را قادر به اعمال مجموعه ای از افکت ها و تغییرات به یک گروه از لایه ها کرد. این ویژگی نیز عامل مهمی در صرفه جویی زمان طراحان بود.

هر دوی این ویژگی ها هنوز در نسخه فعلی فتوشاپ حضور دارند.

یکی دیگر از تغییرات عمده Adobe Photoshop 4.0، یکپارچگی رابط گرافیکی آن با محصولات دیگر شرکت Adobe (مانند Dreamweaver و غیره) بود. این امر باعث می شد که کاربران، کار با فتوشاپ را سریعتر یاد بگیرند و با محیط آن آشناتر باشند. تا به امروز نیز شباهت رابط کاربری فتوشاپ با سایر محصولات شرکت ادوبی حفظ شده است.

1998: Adobe Photoshop 5.0

Adobe Photoshop 5.0
Adobe Photoshop 5.0

Adobe Photoshop 5.0 در ماه مه سال 1998 برای Mac و Windows به طور همزمان منتشر شد؛ با تعدادی از ویژگی های جدید از جمله متن قابل ویرایش، قابلیت چندین بار Undo کردن و سیستم مدیریت رنگ.

در تمام نسخه های قبلی فتوشاپ، امکان افزودن متن وجود داشت، اما به محض این که شما متن را می نوشتید، متن توسط نرم افزار Rasterize می شد که این اتفاق منجر به تار شدن متن می شد. به همین دلیل این متن ها برای استفاده در منوی وبسایت، خبرنامه، روزنامه یا مجله مناسب نبودند.

فتوشاپ 5.0 این مشکل را با قابل ویرایش کردن متن ها حل کرد و این امر یک جهش بزرگ و رو به جلو برای فتوشاپ محسوب می شد.

قابلیت چندین بار Undo کردن، یکی دیگر از ویژگی های قابل توجه و بسیار مفید فتوشاپ است که باعث می شد طراحان چندین بار به مراحل قبلی طراحی خود بازگردند.

ابزار Magnetic Lasso اولین بار در فتوشاپ 5.0 ظاهر شد. این ابزار، انتخاب قسمتی از یک تصویر را ممکن می ساخت. این ابزار هنوز هم در فتوشاپ حضور دارد.

1999: Adobe Photoshop 5.5

Adobe Photoshop 5.5
Adobe Photoshop 5.5

فتوشاپ 5.5 برای مک و ویندوز در فوریه 1999، نه ماه پس از انتشار فتوشاپ 5.0 منتشر شد.

با زیاد شدن تعداد طراحانی که از Adobe Photoshop برای پروژه های طراحی وب استفاده می کردند، Adobe در نسخه 5.5 نرم افزار فتوشاپ، یک ویژگی فوق العاده به این نرم افزار اضافه کرد که کاملا به نفع طراحان پروژه های وب بود: ذخیره برای وب یا Save For Web!

این گزینه باعث می شد تا طراحان، تصاویر خود را با حجم بسیار کم تری ذخیره کنند.

نکته: فتوشاپ 5.5 اولین نسخه فتوشاپ بود که فیلتر Extract را به نمایش گذاشت. این فیلتر راهی بود که به کمک آن طراحان به راحتی، پس زمینه تصاویر را حذف کنند.

2000: Adobe Photoshop 6.0

Adobe Photoshop 6.0
Adobe Photoshop 6.0

فتوشاپ 6.0 در سپتامبر 2000، حدود بیست ماه پس از انتشار فتوشاپ 5.5، منتشر شد.

فتوشاپ 6.0 یک نسخه مهم بود که شامل ویژگی ها و امکانات جدید و متعددی از قبیل Vector Shape و فیلتر Liquify بود. Vector Shape برای این بود که طراحان بتوانند به سادگی وکتور بکشند و آنها را به تصاویر Bitmap تبدیل کنند.

یک پالت سفارشی نیز اضافه شده بود که به کاربران اجازه استفاده از اشکال برداری را می داد. ابزار افزودن متن نیز به روز شد، به طوری که استفاده کنندگان از فتوشاپ می توانستند متن را به طور مستقیم به یک تصویر اضافه کنند.

فتوشاپ 6.0 همچنین Blending Options را برای لایه ها معرفی کرد. در این نسخه، ابزار Crop و ابزار Marque از هم جدا شدند و به صورت دو گزینه مجزا در نوار ابزار فتوشاپ نشان داده می شدند.

Adobe Photoshop 6.0 دارای رابط کاربری به روز شده ای بود که هدف آن استفاده ی ساده تر از همیشه بود.

2001: Adobe Photoshop Elements

Adobe Photoshop Elements

با انتشار هر نسخه از فتوشاپ، برنامه به دلیل اضافه کردن ویژگی های جدید، پیچیده تر می شد. در این شرایط ادوبی نگران این مسئله بود که ممکن است بخش قابل توجهی از سهم بازار را به رقبای خود ببازد، زیرا می دانست که بسیاری از کاربران، از نرم افزارهای پیچیده فراری اند!

برای حل این مشکل، Adobe Photoshop Elements در سال 2001 منتشر شد. Adobe Photoshop Elements بسیاری از ویژگی های فتوشاپ را در خود داشت اما ویژگی های پیشرفته تر ویرایش عکس در آن وجود نداشت. این برنامه دارای یک رابط کاربری کاملا جدید بود که کار با آن بسیار ساده بود.

اگرچه این رابط کاربری برای کاربران فتوشاپ کمی تازه و عجیب بود، اما برای افراد معمولی کاملا قابل درک بود. در این رابط کاربری، سازندگان فتوشاپ کسانی را که می خواستند کارهایی ساده مانند تغییر اندازه و ویرایش تصویر انجام دهند، هدف قرار داده بود. هنوز هم بسیاری از مردم از فتوشاپ برای انجام کارهای بسیار ساده و پیش پا افتاده استفاده می کنند.

Adobe Photoshop Elements تقریبا با قیمتی در حدود یک ششم قیمت نرم افزار کامل فتوشاپ به فروش رسید. گفتنی است که از زمان انتشار نسخه اصلی نرم افزار Adobe Photoshop Elements تا کنون، مجموعه ای از سیزده نسخه از این نرم افزار منتشر شده است.

2002: Adobe Photoshop 7.0

Adobe Photoshop 7.0
Adobe Photoshop 7.0

Adobe Photoshop 7.0 در مارس 2002 برای Mac و Windows منتشر شد، یعنی حدود هجده ماه پس از انتشار نسخه 6.0.

نسخه 7.0 تعدادی از ویژگی های مفید از جمله Healing Brush را معرفی کرد. همچنین متن ها را ارتقا داد به گونه ای که بدون هیچگونه افت کیفیتی، بتوان اندازه متن ها را تغییر داد.

همچنین در این نسخه، طراحان می توانستند مجموعه ای از عکس ها و آثار خود را که در یک پوشه قرار داشتند، به راحتی با استفاده از قابلیت Batch تغییر نام دهند.

همراه با ابزار Healing Brush، ابزار Patch نیز اضافه شد که کاربران به کمک آن، از براش های اختصاصی خودشان استفاده می کردند.

شاید یکی از مهمترین تغییرات در Adobe Photoshop 7.0 بهینه سازی برنامه برای Mac OSX بود. قبلا، کاربران مک در هنگام کار با فتوشاپ در OSX با این مشکل روبرو می شدند که برنامه به صورت ناگهانی بسته می شد. این مشکل در نسخه 7.0 حل شد.

یک پچ (نسخه 7.0.1) در اوت 2002 منتشر شد که قابلیت سازگاری با Camera RAW را داشت.

2003: Adobe Photoshop CS

Adobe Photoshop CS
Adobe Photoshop CS

(Adobe Photoshop CS (Creative Suite در اکتبر 2003 منتشر شد و مجموعه ای از ویژگی های جدید و هیجان انگیزی در آن گنجانده شده بود.

در فتوشاپ CS ابزار Slice پیشرفته تر شد. این نسخه از بسیاری از فیلترها و دستورات جدید مانند Match Color و فیلتر لنز Blur بهره مند بود. خطوط راهنمای هوشمند نیز به فتوشاپ CS افزوده شده بود.

یکی از ویژگی های مهم این ورژن این بود که مجهز به سیستم ضدتقلب (CDS) بود. این ویژگی به فتوشاپ CS کمک می کرد که اسکناس های جعلی را شناسایی کند.

یکی دیگر از ویژگی های بسیار مفید این نسخه آن بود که توانایی ویرایش فایل هایی با حجم بیش از 2GB را داشت. بنابراین بسیاری از عکاسان که با استفاده از دوربین های دیجیتال تصاویری با حجم و کیفیت بالا ثبت می کردند، از این نسخه استقبال کردند.

مرورگر فایل نیز در فتوشاپ CS بسیار بهبود یافته بود و کار با تصاویر راحت تر از قبل شده بود.

گروه بندی لایه ها یکی دیگر از امکانات بزرگ بود و برای این بود که تعدادی از لایه ها با هم در یک گروه قرار بگیرند و در نتیجه کاربران بتوانند افکت های خاصی را به مجموعه ای از لایه ها به صورت همزمان اعمال کنند.

2005: Adobe Photoshop CS2

Adobe Photoshop CS2
Adobe Photoshop CS2

Adobe Photoshop CS2 در آوریل 2005، هجده ماه پس از انتشار اصلی Photoshop CS منتشر شد.

بسیاری از ویژگی های جدید، فیلترها و ابزارها در فتوشاپ CS2 معرفی شدند. با توجه به محبوبیت آن، ادوبی ابزار Red Eye Remover را از Adobe Photoshop Elements به CS2 وارد کرد. در این نسخه امکان انتخاب چند لایه با هم نیز ارائه شد.

ابزار Destination Point نیز در CS2 معرفی شد که نمایش پرسپکتیو تصاویر را ممکن می ساخت. Spot Healing Brush, Image Warp و فیلتر Lens Correction همراه با Smart Sharpen و Smart Objects نیز اضافه شد. تبدیل یک لایه به Smart Objects کمک می کند تا بدون افت کیفیت، اشیا و تصاویر را بارها در حین کار کوچک و بزرگ کنید.

رابط کاربری برای CS2 مجددا طراحی شد اما موجب نارضایتی کاربران شد، چون همه به رابط کاربری نسخه قبلی عادت داشتند.

در CS2 ادوبی تصمیم به ادغام ابزار Gradient و Paint Bucket را گرفت و هر دو را در یک آیکون در نوار ابزار قرار داد. این هم یکی از مواردی بود که اعتراض کاربران فتوشاپ را به همراه داشت. چون همه باید مدتی در نوار ابزار فتوشاپ جستجو می کردند تا ابزار Gradient را پیدا کنند.

2007: Adobe Photoshop CS3

Adobe Photoshop CS3
Adobe Photoshop CS3

Adobe Photoshop CS3 در آوریل 2007، تقریبا دقیقا دو سال پس از انتشار فتوشاپ CS2 در سال 2005 منتشر شد.

برخلاف Adobe Photoshop CS2، تمرکز اصلی این نسخه، ایجاد ویژگی های جدید نبود، بلکه هدف، بهینه سازی ویژگی های موجود بود.

ادوبی در این نسخه، کامپیوترهای مکینتاش با پردازنده های اینتل و نیز ویندوز ویستا را پشتیبانی می کرد. به همین دلیل، بسیاری از کاربران، کار سریع تر و عملکرد بهتر را تجربه کردند.

یک ویژگی جدید که در فتوشاپ CS3 گنجانده شده بود، بهینه سازی گرافیکی برای دستگاه های تلفن همراه بود و دلیل این موضوع این بود با انتشار آیفون و دیگر گوشی های هوشمند در سال 2007، بسیاری از طراحان وب بر طراحی های سازگار با گوشی های موبایل تمرکز کرده بودند.

Adobe ابزار Quick Select را به نسخه جدید اضافه کرد. همچنین تعدادی از دستورات اصلی شامل Contrast ،Brightness ،conversion و Adobe Camera RAW و قابلیتِ تبدیل عکس رنگی به سیاه و سفید به روز شد.

Adobe Photoshop CS3 پالت Source Clone را معرفی کرد که کاربران به کمک آن به آسانی به امکانات مختلف از جمله ابزار Clone Stamp دسترسی پیدا می کردند.

نکته: Adobe Photoshop CS3 بسیار سریع تر از CS2 بود. ImageReady نیز به طور کامل از این نسخه از فتوشاپ حذف شده بود.

2008: Adobe Photoshop CS4

Adobe Photoshop CS4
Adobe Photoshop CS4

Adobe Photoshop CS4 در اکتبر 2008، حدود هجده ماه پس از انتشار فتوشاپ CS3 در سال 2007 منتشر شد.

مهم ترین نکته در CS4 پیشرفت هایی است که در زمینه زوم اتفاق افتاد. در نسخه های قبلی فتوشاپ، زمان بزرگنمایی کمی طولانی بود و چند ثانیه تاخیر داشت اما در CS4 تقریبا فوری بود.

تغییرات زیادی در رابط کاربری CS4 وجود داشت و به طور کلی، کار با آن بسیار ساده تر بود. تب های اسناد کمک می کرد تا کار بر روی اسناد متعدد برای کاربران ساده تر باشد (شیوه قرار گیری تب ها بسیار شبیه به تب های مرورگرهای وب بود).

Adobe تعدادی از ویژگی های جدید را به CS4 اضافه کرد. از جمله ماسک ها و گروهی از لایه های تنظیم. همچنین فضای کاری، جدیدتر شد و سیستم مدیریت فایل با Adobe Bridge CS4 ظهور کرد.

Adobe CS4 اولین نسخه فتوشاپ بود که از ویندوز (ویستا) نسخه 64 بیتی به صورت مجزا پشتیبانی می کرد.

2010: Adobe Photoshop CS5

Adobe Photoshop CS5
Adobe Photoshop CS5

Adobe Photoshop CS5 در آوریل 2010، حدود هفده ماه پس از انتشار CS4، در سال 2008 منتشر شد.

پیشرفت هایی در CS5 بوجود آمد و امکانات متعددی به فتوشاپ اضافه شد. یکی از ویژگی های برجسته Content-aware Fill بود. ابزار Warp Puppet و Mixer Brush نیز در CS5 به فتوشاپ اضافه شد.

پیشرفت های زیادی مرتبط با حوزه عکاسی نیز به وقوع پیوست؛ از جمله کنترل grain در Camera RAW و اصلاح خودکار معایب لنز.

Adobe همچنین تون HDR را برای مبتدیان معرفی کرد. Subtract و Divide نیز از دیگر امکانات جدید این نسخه به حساب می آمد.

کاربران Mac OSX نیز نسخه انحصاری 64 بیتی را دریافت کردند.

2012: Adobe Photoshop CS6

Adobe Photoshop CS6

Adobe Photoshop CS6 در ماه مه 2012، یک سال پس از انتشار CS5.1 و حدود دو سال پس از انتشار نرم افزار اصلی CS5 منتشر شد.

Adobe CS6 تعداد زیادی از تغییرات را در فتوشاپ به همراه داشت که تغییرات اساسی رابط کاربری و ظاهر نرم افزار جز این تغییرات بود. تمام آیکون های موجود در نرم افزار طراحی های جدیدی داشتند. همچنین Adobe یک UI یا رابط گرافیکی تاریک را به عنوان گزینه ای اختیاری اضافه کرده بود.

شاید یکی از مفیدترین ویژگی های اضافه شده به CS6 ذخیره خودکار پروژه بود. پیش از این کاربر باید دائما پروژه خود ذخیره می کرد، اما CS6 فرآیند ذخیره سازی را به صورت اتوماتیک انجام داد. با این قابلیت، دیگر کاربران نگران از بین رفتن پروژه های خود در حین کار نبودند.

بسیاری از ابزارها نیز از جمله ابزار برش در نسخه جدید توسعه پیدا کردند و بهتر شدند.

CS6 شامل Camera RAW 7 شد و با قدرت بیشتری از ویدئوها پشتیبانی می کرد. رابط کاربر چاپ، به روز شد و پشتیبانی از تعدادی از زبان های خاورمیانه صورت گرفت.

فتوشاپ CS6 با فیلتر محبوب Oil Paint عرضه شده و UI در فضای کار سه بعدی به طور کامل اصلاح شد تا از آن آسان تر استفاده شود.

نکته: Adobe Photoshop CS6 نسخه شانزدهم فتوشاپ تحت نام تجاری Adobe و در مجموع هجدهمین نسخه فتوشاپ است.

2013: Adobe Photoshop CC

Adobe Photoshop CC
Adobe Photoshop CC

فتوشاپ CC در ماه ژوئن 2013، حدود سیزده ماه پس از انتشار فتوشاپ CS6 منتشر شد.

Adobe Photoshop CC عصر جدیدی برای این برنامه محسوب می شود چون از Creative Suite نقل مکان کرد و سفری جدید را تحت نام Creative Cloud CC آغاز نمود.

در نسخه های قبلی فتوشاپ (در سری Creative Suite)، کاربران هزینه ثابتی را برای نرم افزار پرداخت می کردند اما فتوشاپ CC یک مدل قیمت گذاری مبتنی بر اشتراک را معرفی کرد که به کاربران امکان دسترسی به نرم افزار را می دهد، بدون اینکه لازم باشد هزینه اولیه زیادی پرداخت کنند.

با استفاده از فتوشاپ CC کاربران می توانند آثار و طراحی های گرافیکی خود را به صورت خودکار روی سایت Behance.com بارگذاری کنند.

Adobe Photoshop CC تعدادی ویژگی جدید از جمله Camera Shake Reduction را نیز ارائه کرد که باعث می شد کابران خیلی سریع و آسان وضوح تصاویر تار را بازگردانند.

در این نسخه، قابلیت Smart Sharpen بوجود آمد و Upsampling هوشمند اضافه شد که به کمک آن، فتوشاپ‌کارها تصاویری با رزولوشن پایین را با کیفیت قابل قبولی چاپ می کنند.

فتوشاپ CC از Camera RAW 8 پشتیبانی می کند.

Adobe Photoshop CC حدود 25 سال پس از ایجاد فتوشاپ 0.63 منتشر شد.

2014: Adobe Photoshop CC

photoshop CC 2014
photoshop CC 2014

فتوشاپ CC 2014 در 18 ژوئن منتشر شد. CC 2014 ویژگی های ابزار content-aware را افزایش داد. در این نسخه دو ابزار تاری جدید (تاری چرخشی «spin-blur» و تاری در راستای مسیر «path-blur») و ویژگی Focus-Mask نیز که کاربر را قادر به انتخاب بخش هایی از یک تصویر می کند (بر اساس اینکه آیا در نقطه فوکوس قرار دارند یا نه)، به این نرم افزار اضافه شد.

در این ورژن فتوشاپ، پیشرفت های جزئی دیگری به ویژه در زمینه افزایش سرعت برنامه به وقوع پیوست.

گفتنی است که برنامه نویسی فتوشاپ cc2014 به نام lucky 7 ثبت شده است.

2015: Adobe Photoshop CC

pic of photoshop CC 2015
photoshop CC 2015

فتوشاپ CC 2015 در تاریخ 15 ژوئن 2015 منتشر شد. Adobe ویژگی های خلاقانه زیادی مانند Adobe Stock، که یک کتابخانه از تصاویر سفارشی است، را اضافه کرد.

در نسخه های قدیمی فتوشاپ، از طریق پنل Layer Style فقط می توانستیم یک سایه را بر روی هر لایه اعمال کنید، اما در CC 2015 این رویکرد عوض شد و می توان حداکثر 10 نوع سایه یا استایل های دیگر را به یک لایه افزود.

یک فرم از ذخیره سازی فایل برای وب نیز به CC 2014 اضافه شد. رابط کاربری این نسخه فتوشاپ بسیار یکپارچه تر از نسخه های قبل طراحی شده بود.

با این نسخه فتوشاپ کاربر می توانست بر روی دستگاه های لمسی مانند Microsoft Surface Pro سریع تر طراحی انجام دهد.

برنامه نویسی فتوشاپ cc 2015 به نام Thomas and John Knoll (از سازندگان اصلی فتوشاپ) رقم خورد.

2017: Adobe Photoshop CC

pic of photoshop CC 2016
photoshop CC 2017

فتوشاپ CC 2017 در تاریخ 2 نوامبر 2016 منتشر شد. توسعه دهندگان فتوشاپ به این نسخه امکاناتی چون جستجو برای ابزارها، پنل ها و مقالات کمکی فتوشاپ و پشتیبانی از فونت های OpenType-SVG را اضافه کردند.

در دسامبر 2016 یک نسخه از فتوشاپ با بروزرسانی هایی جزئی جهت پشتیبانی از صفحه لمسی MacBook Pro منتشر شد.

برنامه نویسی نویسی فتوشاپ cc 2017 با نام Big Rig انتشار یافت.

2018: Adobe Photoshop CC

photoshop CC 2018
photoshop CC 2018

فتوشاپ CC 2018 در تاریخ 18 اکتبر 2017 منتشر شد. در این ورژن، تغییرات اساسی و مهمی در سیستم براش ها مشاهده می شود که این اجازه را به کاربر می دهد تا خواصی مانند رنگ و شفافیت را برای هر براش ذخیره کند.

ابزار Curvature Pen که باعث ایجاد سریع مسیرهای خمیده می شود، به این نسخه اضافه شده است. گفتنی است که این ابزار مشابه Pen در ایلوستریتور عمل می کند و کارایی فوق العاده ای دارد.

فشرده سازی PNG، افزایش حداکثر میزان بزرگنمایی، پیشرفته تر شدن الگوریتم تشخیص چهره و بهبود عملکرد ابزارهای انتخاب، رنگ ها، ماسک لایه ها و فیلترها از دیگر مزیت های این نسخه از فتوشاپ است.

نام White Lion برای کدنویسی فتوشاپ cc 2018 انتخاب شده است.

Photoshop Mix

photoshop Mix
photoshop Mix

فتوشاپ میکس یک برنامه کاربردی و در عین حال ساده برای تلفن همراه می باشد که به شما این امکان را می دهد به راحتی اثر خود را به اشتراک بگذارید. در این برنامه شما می توانید با سایر برنامه های دسکتاپ مانند فتوشاپ و لایت روم ارتباط داشته باشید. در فتوشاپ میکس این قابلیت ها وجود دارد:

ترکیب کردن

با کمک این اپلیکیشن می توانید بخش هایی از تصاویر خود را برش داده و آنها را با تصاویر دیگر ادغام کنید و با کنترل کامل لایه ها، ترکیب های پیچیده ای بسازید.

تقویت

با برنامه فتوشاپ میکس قادر هستید به بهبود یا تنظیم ویژگی های یک تصویر یا اعمال فیلترهای مختلف بر روی آن آن بپردازید.

اشتراک گذاری

به واسطه ی اپلیکیشن فتوشاپ میکس می توانید آثار خود را به انجمن Photoshop Mix در Behance ارسال کنید تا نظرات و انتقاداتی در مورد آن را دریافت نمائید.

برای دانلود فتوشاپ میکس روی لینک کلیک کنید.

2019: Adobe Photoshop CC

تاریخچه فتوشاپ - photoshop CC 2018
photoshop CC 2018

فتوشاپ CC 2019 امکانات بی نظیر و پرکاربردی را در اختیار کاربران خود گذاشت. بیاید 3 تا از بهترین ابزارها و امکانات این نسخه را مرور کنیم:

1. Undo و Redo های چندگانه

همانطور که می دانید Ctrl-Z یا Command-Z شما را به یک حرکت قبلتان در فتوشاپ می برد (Undo)، در حالی که Ctrl-Shift-Z یا Command-Shift-Z شما را به حرکت بعدی تان هدایت می کند (Redo). در این نسخه از فتوشاپ تاریخچه حرکات بعدی پاک نمی شود.

2. پیش نمایش وضعیت یا Blend Mode لایه ها

حتما شما هم همیشه شک داشته اید که کدام حالت ترکیب یا Blend Mode را بر روی لایه مورد نظر خود اعمال کنید. خبر خوب آنکه از این پس می توانید پیش نمایش هر Mode را قبل از اعمال، روی لایه ی موردنظرتان مشاهده کنید.

3. عملیات ریاضی

از این پس فتوشاپ هم مانند Illustrator و InDesign می تواند عملیات ریاضی ساده یعنی جمع، تفریق، ضرب و تقسیم را انجام دهد.

در پایان، گفتنی است که نام سیستم برنامه نویسی که برای آخرین نسخه فتوشاپ یعنی cc 2019 تعیین شده است، B Winston می باشد.

2020:Adobe Photoshop

adobe photoshop 2020

جدیدترین و پرکاربردترین نسخه فتوشاپ، فتوشاپ 2020 است. در این نسخه از فتوشاپ شاهد تغییرات موثر و چشمگیری بودیم که به برخی از آن‌ ها اشاره می کنیم:

  • امکان بستن سریع سندهایی که مورد نیاز نیستند
  • بهبود پریست ها و امکان تغییر آن ها با یک کلیک
  • ابزار انتخاب اجسام (Object Selection) که از موتور هوش مصنوعی ادوبی یعنی «Sensei» قدرت می‌ گیرد. وجود این ابزار منجر به انتخاب راحت، سریع و بسیار دقیق سوژه تنها با یک کلیک شده است.
  • پیشرفته تر شدن Wrap
  • تبدیل لایه (Layer) به اشیاء هوشمند (Smart Object)
  • Content-Aware Fill سفارشی
  • تغییرات گسترده در پنل Properties
  • اضافه شدن دکمه تنظیم نقطه کانونی به فیلتر Lens Blur
  • امکان وارد کردن تصویر از آیفون یا آیپد

منبع: وب سایت fastprint

نویسنده شوید
دیدگاه‌های شما (2 دیدگاه)

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

به تو چه؟؟
15 اسفند 1398
2020؟؟؟؟

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

احسان
27 دی 1397
سلام بسیار جالب بود لذت بردم کاش تا نسخه 2018 ادامه داشت بررسی ممنون وسپاس مطلب لذت بخشی بود. (چه پیشرفتی داشته فتوشاپ ها)

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.

اصغر نجفی
01 بهمن 1397
سلام با تشکر از نظر خوبتون قسمت دوم این مطلب در حال نگارش می باشد

در این قسمت، به پرسش‌های تخصصی شما درباره‌ی محتوای مقاله پاسخ داده نمی‌شود. سوالات خود را اینجا بپرسید.