سلام به همه دوستان و همراهان گرامی روکسو، پس از بررسی های لازم و مطالعه منابع بسیار تصمیم گرفتم یک خلاء بزرگ در وب فارسی را برطرف کنم و آن یادگیری زبان جاوا است. خیلی از کاربران متقاضی درج این مطالب در وب سایت بودند و بنده به خواسته این عزیزان پاسخ مثبت دادم. به هر حال سخن کوتاه کنم و بدون مقدمه با ابتدایی ترین مفاهیم، آموزش جاوا را شروع می کنیم. این آموزش جاوا برای دانشآموزان و متخصصان فعال طراحی شده است. پس اگر تنبل هستید همین الان صفحه را ترک کنید!
پلتفرم: هر محیط نرمافزاری یا سخت افزاری که در آن یک برنامه اجرا می شود را پلتفرم می نامند، جاوا نیز به دلیل برخورداری از محیط اجرایی (JRE) و API یک پلتفرم نامیده می شود.
سریعا به کدنویسی مراجعه کردیم و جای تعجب دارد! ولی از همین اول نمونه ای از کد جاوا را که برای برنامه معروف و کلاسیک Hello World است در اختیارتان قرار می دهیم تا چشمان شما به این کدها عادت کنند:
class Simple{ public static void main(String args[]){ System.out.println("Hello Java"); } }
برا اساس منابع معتبر در حال حاضر حدود ۳ بیلیون (۳۰۰۰ میلیارد) دستگاه از زبان برنامه نویسی جاوا استفاده می کنند. برخی از کاربردهای این زبان عبارت است از:
به طور کلی ۴ نوع برنامه هستند که توسط زبان جاوا ساخته می شوند:
۱) برنامه های مستقل
برنامه های مستقل همچین با نام برنامه های دسکتاپ یا پنجره محور شناخته می شوند و شامل برنامههایی هستند که روی سیستم های خود نصب می کنیم همانند آنتی ویروس، مدیاپلیر و غیره. از Swing و AWT در جاوا برای ساخت این برنامه ها استفاده می شود.
۲) برنامه های وب
برنامه ای که سمت سرور اجرا می شود و یک صفحه دینامیک رو تشکیل میدهد رو برنامه وب می گویند. در حال حاضر به کمک تکنولوژی های Servlet و JSP و Struts و Spring و Hibernate و JSF می توان برنامه وب در جاوا ساخت.
۳) برنامه های سازمانی
برنامه های سازمانی به طور طبیعی بزرگ و توزیعی می باشند، در جاوا به کمک EJB می توان برنامه های سازمانی تولید کرد.
۴) برنامه های موبایل
در جاوا به کمک اندروید و Java ME می توان برنامه هایی ساخت که امکان اجرا بر روی موبایل رو داشته باشند.
در حال حاضر ۴ پلتفرم از نسخه های مختلف جاوا وجود دارد که به شرح زیر می باشد:
پلتفرم (Java SE (Java Standard Edition
یکی از پلتفرم های جاوا می باشد که شامل API های java.lang و java.io و java.net و java.util java.sql و java.math می باشد؛ همچنین بیشتر مباحث بنیادین در جاوا همچون شی گرایی، رشته، عبارت های منطقی، استثناها، کلاس های داخلی، چندرشتهای، جریان ورودی و خروجی، شبکه، AWT، Swing، انعکاس، مجموعه ها و غیره در آن قرار دارند.
پلتفرم (Java EE (Java Enterprise Edition
یک پلتفرم سازمانی می باشد که برای ساخت برنامه های دسکتاپ و سازمانی استفاده می شود. مبنای این پلتفرم Java SE می باشد و مباحثی همچون JSP، Servlet، سرویسهای وب، JPA و EJB در حیطه آن قرار دارند.
پلتفرم (Java ME (Java Micro Edition
یک پلتفرم میکرو می باشد که معمولا برای توسعه برنامه های موبایل مورد استفاده قرار می گیرد.
پلتفرم Java FX
برای توسعه برنامه های غنی اینترنتی مورد استفاده قرار می گیرد و از یک API رابط کاربری سبک و سریع بهره می برد.
برای یادگیری جاوا باید یک دانش مقدماتی از C یا C++ داشته باشید.
این آموزش جاوا برای کمک به مبتدیان و افراد پیشرفته تهیه شده است.
سعی ما بر بی ایراد بودن این آموزش بوده است اما در صورت وجود هر مشکلی آنرا از طریق بخش نظرات (در انتهای هر فصل) در اختیار ما بگذارید.
تاریخچه جاوا بسیار جالب می باشد، جاوا در ابتدا برای تلویزیون های تعاملی طراحی شده بود اما در آن زمان برای صنعت تلویزیون کابلی بیش از حد پیشرفته بود. تاریخچه جاوا از تیم Green آغاز می شود، اعضای تیم جاوا که به تیم Green معروف هستن، این پروژه رو کلید زدن تا زبانی برای تلویزیون و ستاپباکس ها توسعه دهند اما این زبان بیشتر مناسب برنامه نویسی وب بود. بعدها نتاسکیپ جاوا را به خدمت گرفت.
اصول ساخت زبان جاوا را میتوان در صفتهای «ساده، قوی، پرتابل، مستقل از پلتفرم، امن، شیگرا، عملکرد بالا، چندریسهای، معماری خنثی، پویا و تفسیرشده بودن» شرح داد.
در حال حاضر از جاوا برای برنامه نویسی وب، دستگاه های موبایل، بازی ها و راهکارهای سازمانی استفاده میشود. نقاط عطف تاریخچه جاوا به شرح زیر میباشند:
۱) جیمز گاسلینگ، مایک شریدن و پاتریک ناتن پروژه زبان جاوا را در سال 1991 کلید زدند. این افراد به تیم Green در شرکت سان (Sun) معروف بودند.
۲) در ابتدا برای سیستم های کوچک و جاسازی شده در وسایل الکترونیکی همچون ستاپباکس ها طراحی شده بود.
۳) در ابتدا توسط جیمز گاسلینگ GreenTalk نام گرفت و پسوند .gt هم برای آن انتخاب شد.
۴) سپس Oak (به معنای بلوط) نام گرفت و به عنوان قسمتی از پروژه Green توسعه داده شد.
۱) زیرا بلوط نماد استحکام است و بسیاری از کشورها همچون آمریکا، فرانسه، آلمان و رومانی از آن به عنوان سمبل ملی خود استفاده می کنند.
۲) به دلیل آنکه این نام توسط شرکت Oak Technologies تصاحب شده بود، این زبان را به جاوا تغییر نام دادند.
اعضای تیم جمع شدند تا نام جدیدی را برای این زبان برنامه نویسی انتخاب کنند، از میان نامهای پیشنهادی می توان به "Dynamic"، "Revolutionary"، "Silk"، "Jolt" و "DNA" اشاره کرد. در واقع نامهایی پیشنهاد شد که منعکسکننده اساس این زبان بودند یعنی پویایی، انقلابی بودن، سرزندگی، یکتایی و آسان بودن این زبان.
خب دوستان در این بخش به یادگیری و درک مقدمه ای این زبان و چگونگی پیداش آن پرداختیم. این مباحث ذهن شما را آماده می کنید تا شیرجه ای عمیق بزنیم و همه ی مفاهیم دیگر را درک کنیم.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.