حالا که با مبحث character formatting (فرمت کاراکترها) در ایلوستریتور آشنا شدیم نوبت به بحث فرمت پاراگراف ها است. اگر یادتان باشد در جلسه قبل توضیح دادم که اگر type tool را انتخاب کرده باشید و سپس کلیک چپ را نگه داشته و یک کادر ایجاد کنید، یک area type ایجاد خواهید کرد. area type ها یک کادر چند خطی از متن هستند و این متن ها به صورت خودکار شکسته شده و به خط بعد می روند (همان پاراگراف خودمان). تفاوت این حالت و نوشتار جلسه قبل که فقط یک خط بود، در شکسته شدن خودکار خطوط است. همچنین برای پاراگراف ها، اندازه کادر ما از قبل مشخص می شود. توجه داشته باشید که در پاراگراف ها از hyphenation استفاده می شود؛ یعنی از آنجایی که کادر مشخصی برای نوشته ها داریم، اگر کلمات ما طوری قرار بگیرند که در یک خط جا نشوند به صورت خودکار از وسط شکسته خواهند شد و به جای آن علامت hyphen (علامت خط فاصله) قرار خواهد گرفت:
اگر در جلسه قبل با من کار کرده باشید، می دانید که ایلوستریتور همیشه آخرین استایل های متن شما را به خاطر خواهد داشت بنابراین به محض ایجاد پاراگراف، استایل های جلسه قبل روی آن اعمال می شود. برای از بین بردن این استایل ها و شروع با استایل های پیش فرض می توانیم روی علامت سه خط بالای پنل character کلیک کرده و از آنجا گزینه reset panel را انتخاب نماییم. با این کار پنل شما به حالت پیش فرض ریست می شود. در ویدیوی زیر می بینید که استایل های من از نوشته های قبلی ام ذخیره شده است و حالا با ایجاد پاراگراف جدید روی آن اعمال می شود اما با reset panel همه چیز به حالت عادی بازخواهد گشت. همچنین اگر می خواهید پاراگراف خود را با متن پر کنید باید روی آن کلیک کرده و گزینه fill with placeholder text را انتخاب نمایید.
مسئله بعدی این است که در پاراگراف ها (area type ها) اگر کادر را با استفاده از selection tool تغییر سایز بدهیم، خط ها به صورت خودکار تنظیم می شوند (خط ها شکسته شده و به خط بعد می روند) اما در line type ها اینچنین نیست و اگر کادر را تغییر سایز بدهید، حروف کشیده می شوند. اگر بخواهید یک line type را تبدیل به area type کنید باید آن را انتخاب کرده و از منوی type گزینه convert to area type را انتخاب نمایید. همچنین در ویدیوی زیر به این نکته توجه کنید که اگر کادر را بیش از حد کوچک کنید مقداری از متن از کادر بیرون می زند اما illustrator این متن ها را مخفی می کند بنابراین دیده نمی شوند. به این پدیده overflow می گوییم و معمولا با یک علامت مثبت (+) کوچک روی خود کادر نمایش داده می شود.
برای حل مشکل کوچک بودن کادر می توانیم اندازه کادر را بزرگ کنیم اما برخی اوقات چنین چیزی امکان ندارد. یکی از کار هایی که در نرم افزار Adobe Indesign برای حل این مشکل بدون تغییر سایز کادر رایج است، در illustrator خودمان نیز انجام می شود. شما باید روی علامت + کلید کنید. با این کار متونی که خارج از کادر هستند و دیده نمی شوند، کات شده و در حافظه سیستم نگهداری می شوند. حالا باید در قسمت دیگری از صفحه کلیک چپ را نگه داشته و کادر دیگری را انتخاب کنید. با انجام این کادر، متن های کپی شده به صورت خودکار درون کادر جدید قرار می گیرند. به این کار threading می گویند و من آن را در ویدیوی زیر انجام داده ام.
توجه کنید که تغییر سایز در هر کدام از کادر ها باعث تغییر متن در هر دو کار می شود. به غیر از این موارد اکثر موارد دیگر بین area type و line type ها مشترک است اما برخی از آن ها نیز در عین مشترک بودن، در عمل فقط برای یک گروه کار می کنند. به طور مثال قابلیت hyphenation (شکستن کلمات طولانی با خط فاصله در صورتی که در کادر جا نشوند) بیشتر به درد area type ها می خورد. چرا؟ به دلیل اینکه line type ها معمولا فقط یک خط هستند بنابراین دیگر شکسته شدنی در کار نخواهد بود.
همچنین مواردی مثل justify کردن متن (کشیدن خطوط و تنظیم خودکارشان جهت نمایش یکدست در پاراگراف) و قابلیت هایی مثل bold کردن یا underline کردن هنوز هم از پنل های character و paragraph در دسترس هستند. به ویدیوی زیر توجه کنید:
تقریبا تمام این ویژگی ها بین زبان فارسی و انگلیسی مشترک هستند و شما می توانید از تمام آن ها استفاده کنید. در ویدیوی بالا قابلیت های indentation (تو رفتگی متن نسبت به کادر) و space before و space after (ایجاد فاصله بعد و قبل از یک پاراگراف در متن – پاراگراف با زدن enter و شکستن خط ایجاد می شود) را مشاهده کردید. همانطور که گفتم این قابلیت ها برای حالت line type نیست فعال است اما با تغییر مقادیر آن هیچ تغییری در ظاهر کار حاصل نمی شود. چرا؟ مثلا قابلیت space before را در نظر بگیرید. برای اینکه بین یک خط و خط قبلی آن فاصله ایجاد شود، نیاز به وجود یک خط دیگر داریم بنابراین برای line type ها باید به زدن کلید Enter و شکستن خط به دو خط جداگانه، وجود پاراگراف را شبیه سازی کنید تا حداقل دو خط برای فاصله گرفتن از هم وجود داشته باشند.
امیدوارم این قسمت نیز درک بهتری نسبت به کار با متون به شما داده باشد.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.
در این قسمت، به پرسشهای تخصصی شما دربارهی محتوای مقاله پاسخ داده نمیشود. سوالات خود را اینجا بپرسید.